ЄС хоче збільшити сухопутний експорт українського зерна після виходу РФ з Чорноморської ініціативи /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

ЄС хоче збільшити сухопутний експорт українського зерна після виходу РФ з Чорноморської ініціативи

Shutterstock

Європейський Союз прагне перевозити більше українського зерна автомобільним і залізничним транспортом, щоб компенсувати вихід Росії з експортної угоди Чорним морем, заявили лідери та офіційні особи блоку, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • РФ вийшла з угоди, яка дозволяла безпечно експортувати українське зерно, заблоковане внаслідок війни.
  • «Це означає, що сотні тисяч людей у всьому світі будуть позбавлені основних продуктів харчування, – заявив головний дипломат ЄС Жозеп Боррель. – Вони використовують голод як зброю. Це одна з найгірших речей, які міг зробити Путін».
  • Високопоставлений представник ЄС окремо заявив, що блок підтримує Туреччину та ООН у їхніх зусиллях щодо повернення Росії до угоди.
  • Премʼєр-міністр Ірландії Лео Варадкар зазначив, що блок також відповість розширенням наземних експортних маршрутів для українського зерна через дороги солідарності чи автомобільні та залізничні колії через сусідів України по ЄС, а також Молдову. «Є й інші шляхи вивезення зерна з України, наприклад, через Румунію та Польщу. Якщо росіяни продовжуватимуть цю політику недопущення українського експорту зерна й добрив, нам доведеться шукати інші шляхи вивезення зерна», – сказав він.
  • Європейська комісія заявила, що через війну близько 60% українського експорту зерна проходить дорогами солідарності ЄС.
  • Водночас розширення транзиту зерна через ЄС є чутливим питанням для Польщі та деяких інших країн ЄС, що межують з Україною, де місцеві фермери зазнають тиску через збільшення українського імпорту.

Контекст

Організація Обʼєднаних Націй і Туреччина виступили посередниками в «зерновій угоді» щодо Чорного моря на перші 120 днів у липні минулого року, щоб допомогти впоратися з глобальною продовольчою кризою, яка посилилася через вторгнення Москви в Україну – одного з провідних світових експортерів зерна.

14 липня президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган запевнив, що дію «зернової угоди», яка дозволяє Україні експортувати врожай із ключових портів через Чорне море, буде продовжено. За його словами, президент РФ Володимир Путін погодився на продовження дії ініціативи. Згодом у Кремлі цю інформацію спростували.

17 липня РФ направила Туреччині, Україні та ООН свої заперечення щодо продовження угоди. У Кремлі заявили, що повернуться до неї після виконання умов РФ. Пізніше російське МЗС опублікувало заяву, в якій йдеться про відкликання гарантій безпеки судноплавства в межах Чорноморської зернової ініціативи.

Того ж дня президент Володимир Зеленський запропонував продовжити роботу «зернового коридору» після того, як Росія вирішила вийти з угоди. «Навіть без РФ треба робити все, щоб ми могли використовувати цей чорноморський коридор. Ми не боїмося. До нас звернулися компанії, які є власниками кораблів. Вони сказали, що готові, якщо Україна відпустить, а Туреччина буде пропускати, то всі готові продовжувати постачання зерна», – сказав він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні