Категорія
Новини
Дата

Шрі-Ланка купуватиме нафту й зерно у Росії

Новопризначений прем’єр-міністр Шрі-Ланки Раніл Вікремесінге повідомив, що країна може бути змушена купувати більше нафти у Росії. Про це він сказав в інтервʼю агентству Associated Press.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Раніл Вікремесінге сказав, що спочатку він звернеться до інших країн, але готовий купувати більше нафти у Москви.
  • Шрі-Ланка готова прийняти більше фінансової допомоги від Китаю, попри борг його країни, що зростає. Премʼєр також визнав, що Шрі-Ланка перебуває у скрутному становищі «з власної вини». Війна в Україні посилює ситуацію, за його словами, і гостра нестача продовольства може тривати до 2024 року.
  • Росія запропонувала Шрі-Ланці купувати в них пшеницю, сказав Вікремесінге.

Контекст

Російська влада вкрала на окупованих територіях від 400 000 до 500 000 т зерна, вивізши більшу його частину спочатку до Криму. За поточними цінами 500 000 т — близько $200 млн.

На початку квітня призначений Кремлем «очільник» окупованого Криму Сергій Аксьонов заявив про «стабільні поставки» на півострів продукції з території Херсонської області. У травні стало відомо, що російське судно завантажило в тимчасово окупованому Криму 27 000 т зерна й намагалося продати його Єгипту, але після відмови змінило напрямок на Ліван та Сирію. 

Українська військова розвідка в середині травня повідомляла, що найбільш ймовірний пункт призначення російських суховантажів, які вивозять українське зерно, — Сирія, «звідти воно може бути переправлене контрабандою в інші країни Близького Сходу». Росія вже відправила до Сирії приблизно 100 000 т пшениці, вкраденої в Україні після повномасштабного вторгнення.

Американські дипломати попередили 14 країн, що Росія шукає покупців на крадене українське зерно, і що російські кораблі заповнені саме зерном з України. Серед 14 країн в основному африканські, а також Пакистан, Бангладеш, Шрі-Ланка та Туреччина.

Росія також шукає покупців на свою нафту. Санкції проти Росії після її вторгнення в Україну спонукали багатьох імпортерів відмовитися від торгівлі з Москвою. США заборонили імпорт російської нафти та газу. А Британія має намір поступово припинити імпорт нафти до кінця року. Також ЄС схвалив шостий пакет санкцій з частковим ембарго російської нафти – заборона на нафту, що транспортується морем. Постачання трубопроводом «Дружба» не потрапило під санкції. 

Натомість Індія веде переговори про подвоєння імпорту російської нафти. З початку російського вторгнення в Україну Індія купила понад 40 млн барелів російської нафти. Це приблизно на 20% більше, ніж за 2021 рік. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні