Категорія
Новини
Дата

Уряд Швеції пропонує виділити близько $30 млн на кредитні гарантії компаніям, які торгують з Україною

Уряд Швеції у проєкті бюджету на 2024 рік пропонує виділити 333 млн шведських крон (близько $30 млн) на спеціальні експортні кредитні гарантії для компаній, які торгують з Україною. Про це повідомила пресслужба Мінекономіки України.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Передбачається, що гарантії покриватиме Експортно-кредитне агентство Швеції. Вони поширюватимуться на експорт шведських компаній до українських імпортерів. 
  • Поліси планують видавати з 2024 року на експорт товарів, які можна класифікувати як допомогу розвитку. Їх застосовуватимуть до транзакцій протягом максимум трьох років, але не пізніше ніж до кінця 2026 року.
  • Як пояснили в Мінекономіки, для українських та шведських компаній гарантії ЕКА Швеції означають більш безпечні умови для доставки важливих товарів в Україну, захищеність інвестицій та отримання компенсації у випадку форс-мажору. 
  • «Усе більше ЕКА різних країн світу долучаються до страхування ризиків своїх експортерів для роботи в Україні. Те, що з наступного року від ризиків в Україні страхуватиме також Швеція, – важливий сигнал. Це означає, що ринок страхування інвестицій в нашій державі, попри усі безпекові виклики, починає працювати», – зазначила перший віцепрем’єр – міністр економіки Юлія Свириденко.

Контекст

Раніше ЕКА Німеччини, Франції, Італії, Великої Британії, Японії підтвердили участь у страхуванні політичних ризиків для роботи своїх компаній в Україні. Зокрема, вони надають гарантії від таких видів ризиків: політичного насильства, неконвертованості та експропріації.

Також українських та міжнародних інвесторів готова страхувати державна польська Корпорація страхування експортних кредитів (KUKE).

28 вересня стало відомо, що Агентство з гарантування інвестицій Світового банку (MIGA) застрахувало перший інвестиційний проєкт від воєнних ризиків. Проєкт M10 Industrial Park у Львові отримав гарантію на суму до $9,2 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні