Скотт Нейтан, CEO DFC /надано пресслужбою
Категорія
Гроші
Дата

«Приїхав не тільки з думками, але й з грошима». Бліцінтерв'ю з СЕО американської корпорації DFC, що страхує політичні та воєнні ризики

Скотт Нейтан, CEO DFC. Фото надано пресслужбою

Бліцінтерв'ю Forbes з СЕО американської Development Finance Corporation (DFC) Скоттом Нейтаном, що відвідав Україну наприкінці квітня. Як один із найбільших глобальних гарантів політичних та воєнних ризиків планує працювати з українським бізнесом?

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Інтервʼю Forbes із СЕО американської Development Finance Corporation (DFC) Скоттом Нейтаном відбулося ввечері 28 квітня, одразу після зустрічі делегації посадовців США з представниками інвесткомпанії Horizon Capital. DFC долучилася до числа міжнародних фінансових інституцій, які інвестували у Horizon Capital Growth Fund IV. Фонд, заснований уже під час війни, зібрав $254 млн.

Особливість DFC – корпорація є однією з двох глобальних структур, що займаються покриттям політичних ризиків. Наприкінці минулого року представники українського уряду анонсували перемовини з DFC та іншою агенцією зі схожим функціоналом MIGA (входить до групи Світового банку). Заявлена мета – залучити $2 млрд у 2023 році.

Нейтан не розкидається заявами про такі значні суми. Поки що йшлося про намір корпорації виділити $250 млн для українських банків для розширення кредитування. «Впевнений, що ці плани допоможуть мобілізувати інвестиції в український бізнес у $1 млрд», – казав СЕО DFC, коментуючи результати свого попереднього візиту в січні.

Наразі, окрім внеску в Horizon Capital Growth Fund IV, американська корпорація має в розробці пайплайн на кількадесят проєктів із різних галузей (допомогу вже отримали Український католицький університет та мережа клінік «Добробут»), а також домовленості з невеликим Банком Львів та перемовини ще з однією установою, назву якої DFC не розкриває.

Як один із найбільших страховиків політичних ризиків у світі бачить роботу з Україною через майже півтора року повномасштабної війни? Частину деталей Нейтан розкрив у бліцінтервʼю для Forbes.

Які думки та ідеї ви привезли до України під час цього візиту?

Я приїхав не тільки з думками, але, сподіваюся, і з грошима. Маю на увазі, що саме з цією метою я тут. Тому це мій третій візит із грудня.

Нашою метою є пошук можливостей, якими ми вже зараз можемо допомогти приватному сектору. DFC та наші попередні агентства працюють в Україні десятиліттями з моменту прийняття незалежності. Після 2014-го та незаконної анексії Криму ми збільшили свою активність до суми в майже $1 млрд (плюс $500 млн на покриття страхового ризику в період 2014–2022). Ми були тут тоді і будемо тут в майбутньому та на довгостроковій основі.

Коли я був тут у грудні, ми оголосили про нашу першу угоду з лютого 2022-го. Це був грант технічної допомоги для Українського католицького університету та важлива гарантія позики для Банку Львів.

Ми повернулися до Києва в січні, щоб обговорити мобілізацію капіталу для малого бізнесу та загалом приватного сектору через фінансові установи та посередників. Ми також обговорили збільшення загального рівня нашої активності.

надано пресслужбою

Скотт Нейтан, CEO DFC, на зустрічі з Володимиром Зеленським і керівництвом та інвесторами Horizon Capital, яка зібрала понад $250 млн для інвестицій в Україну. Фото надано пресслужбою

Ми тісно співпрацюємо з місією USAID у пошуку можливих угод. У нас є пайплайн з кількох десятків можливих проєктів. Йдеться про різні стадії та різні продукти: позики, гарантії, технічну допомогу, страхування політичного ризику.

Сьогодні ми відзначаємо інвестицію у $25 млн до Horizon Capital Growth Fund IV. Це ще один спосіб підтримки високотехнологічного сектору МСБ. Це хороша можливість отримати капітал для високоризикових, але високозростаючих інвестицій (наразі у портфелі інвестицій Horizon Capital RozetkaAjax SystemsGenesis, Biopharma, Make Up та інші відомі українські бізнес-проєкти, – Forbes).

Опишіть детальніше пайплайн ваших проєктів.

Наша загальна мета – додавати до пайплайну нові компанії.

Ми надаємо фінансування, якщо існує фінансова прогалина. Зрозуміло, що Україна має справу з дуже великим гепом. Вирішити цю проблему можна, наприклад, за домомогою капітальних інвестицій, як ми зробили з Horizon. Банкам ми надаємо гарантії на позики, щоб збільшити їхню фінансову спроможність кредитувати кінцевих клієнтів.

Також ми розглядаємо можливість безпосереднього надання позик для певних проєктів. Ми дивимося на бізнеси в сільському господарстві, переробці, виробництві будматеріалів, відновлювальній енергетиці, охороні здоровʼя та освіти (крім УКУ у DFC є проєкт із мережею клінік «Добробут», – Forbes).

Григорій Веприк

Виконавча директорка Horizon Capital Олена Кошарна Фото Григорій Веприк

Ви описуєте, наприклад, проєкти з Банком Львів або інвестицію у фонд Horizon Capital, але це все ж, імовірніше, локальні ініціативи. Чи має DFC ідеї, як комплексно вирішити проблему інвестування в Україну під час повномасштабної війни?

Звичайно. Продовжуючи говорити про наш пайплайн, я не можу розкривати назви, але деякі з цих проєктів передбачають залучення кредитного фінансування, деякі – інвестицій у капітал, деякі – безпосередньо страхування політичних ризиків для іноземних інвесторів. Багато з них також потребують технічної допомоги, щоб компанії могли підготувати свою фінансову інформацію і відтак залучити більше приватного капіталу.

Під час цього візиту я зустрічався з кількома компаніями – як з тими, що вже в нашому пайплайні, так і з тими, яких ми поки лише спонукаємо подати заявки на фінансування. Також я виступав на ланчі Американської торгової палати, щоб донести до української громадськості, що DFC готова до співпраці в Україні.

Такі ініціативи, як гарантія для Банку Львів, можна продублювати з багатьма банками по всій країні. Саме вони мають найкраще розуміння можливостей для підтримки малого та середнього підприємництва.

Виглядає, що ваша модель досить близька до того, що зробила агенція MIGA Світового банку минулого року. Вони також створили свій пайплайн із кількома проєктами, але наразі фінансування, здається, ще не почалося. Чим підхід DFC відрізняється від того, що робить MIGA?

По-перше, наша діяльність фактично стартує від Другої світової війни, коли США почали докладати значних зусиль у наданні інвесторам страхування політичних ризиків у різних країнах. З часів Плану Маршалла до сьогодення ми виділили на це у всьому світі понад $50 млрд.

По-друге, зараз ми шукаємо можливостей робити більше. У нас є відповідні потужності й продукт. Ми орієнтуємося на широкий спектр ризиків, але включно зі страхуванням ризику війни. Це, на мою думку, те, на що іноземні інвестори зараз звертають увагу найбільше, – виключення цього ризику.

Я думаю, на нас чекає більш широка, довгострокова дискусія про те, коли ми зможемо допомогти десяткам або навіть сотням мільярдів доларів приватного капіталу зайти в Україну. Це потребуватиме якогось великого рішення щодо страхування.

Що мають робити українські владні органи, щоб залучити більш широку підтримку від DFC та подібних інституцій?

Я відчув великий потенціал для співпраці з українськими посадовцями. Вони проявили надзвичайну ініціативість. Разом із колегами з USAID ми підписали з премʼєр-міністром у Вашингтоні кілька тижнів тому Меморандум про розуміння щодо програми Advantage Ukraine. Вона має на меті запропонувати нам ідеї для проєктів та потенційних угод, які ми могли б фінансувати.

В більш широкому сенсі уряд повинен створити сприятливі умови для інвестування. Цього потребує приватний сектор. Йдеться про бажання проводити реформи, підвищення прозорості, протидію корупції, передбачуваність, забезпечення верховенства права та захисту прав кредиторів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні