Категорія
Новини
Дата

Переговори про страхування зерновозів: у випадку пошкодження суден перші збитки нестиме український уряд – WSJ

Готовність України відшкодувати перші збитки у разі пошкодження суден у межах нової ініціативи може спонукати більше компаній надавати страхування кораблям, що прямують до українських портів, пише The Wall Street Journal із посиланням на учасників переговорів зі страхового ринку. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Київ разом із світовими страховиками розробляє план відновлення маршруту експорту українського зерна для суден, що курсують у Чорному морі, кидаючи виклик російській блокаді. Деталі ще допрацьовуються, але схема передбачає поділ ризиків від ймовірних пошкоджень кораблів між глобальними страховиками та Україною, повідомили виданню представники страхових компаній, які беруть участь у переговорах. 
  • Попередній план полягає в готовності українського уряду понести перші збитки у випадку пошкодження зернового судна в українських водах, пояснив Маркус Бейкер, представник найбільшого у світі страхового брокера Marsh. 
  • «Очікується, що це спонукатиме більше компаній надавати страхування суднам, що прямують до портів України, зменшуючи премії», – зазначив Бейкер. Наразі, за його словами, пропонувати покриття для маршруту готова лише невелика кількість страховиків, але за дуже високою ціною.   
  • Завдяки сприятливій погоді Україна цьогоріч очікує на вищий середнього урожай зернових – близько 70 млн т, повідомив виданню радник президента України з економічних питань Олег Устенко. Тож, Україна шукає варіантів для їхнього вивезення. 

Контекст

Страхування експорту зерна з України стало набагато ризикованішим, оскільки 17 липня Росія остаточно вийшла з угоди, укладеної за посередництва ООН. Міноборони країни-агресора заявило, що через вихід Росії з «зернової угоди» з 20 липня всі судна, які прямують в акваторії Чорного моря в українські порти, розглядатимуться як потенційні перевізники вантажів військового призначення.

Після цього ворог неодноразово обстрілював українські порти та зернові склади. Лише за перші дев’ять днів після розриву угоди РФ пошкодила та частково знищила 26 об’єктів портової інфраструктури та пʼять цивільних суден, повідомляв віцепремʼєр-міністр з відновлення Олександр Кубраков. 

У ніч на 23 серпня Росія знищила 13 000 т зерна в результаті атаки дронів-камікадзе на порт Ізмаїл. 

21 серпня заступник міністра економіки Олександр Грибан повідомив FT, що Україна завершує роботу з глобальними страховиками, зокрема компанією Lloydʼs of London над схемою для покриття суден із зерном, що прямують до портів Чорного моря та з них. 

Схема страхування може запрацювати вже наступного місяця, і в ній може бути задіяно від пʼяти до 30 суден, які проходитимуть через небезпечні місця в українських водах. Грибан зазначив, що швидше за все до схеми також буде залучено державний дорожній фонд, який створено для ремонту українських доріг і який фінансується за рахунок податку на продаж палива. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні