Категорія
Новини
Дата

Сі Цзіньпін особисто застеріг Путіна від застосування ядерної зброї в Україні – FT

Лідер Китаю Сі Цзіньпін під час візиту до Москви в березні особисто застеріг президента РФ Володимира Путіна про неприпустимість використання ядерної зброї в Україні, пише The Financial Times із посиланням на джерела серед офіційних осіб на Заході та КНР.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Китайські офіційні особи після того приватно почали ставити собі в особисту заслугу, що переконали Путіна відмовитися від погроз застосування ядерної зброї проти України, зазначає FT. 
  • Представник китайського уряду сказав, що це стало центральним елементом кампанії Китаю у процесі відновлення відносин з ЄС.
  • Китай у своїх публічних заявах послідовно виступає проти застосування ядерної зброї. Але багато західних союзників України сумніваються у відданості Пекіна такому стримуванню, враховуючи партнерство Сі та Путіним і «мирний план», який багато в чому збігається з російською риторикою, зазначає видання.
  • Застереження Сі вселило надію країнам Заходу, що Китай дотримується антиядерної риторики за зачиненими дверима, пише FT.
  • «Китайці беруть на себе відповідальність за відправлення повідомлень на всіх рівнях», – зазначив співрозмовник видання в адміністрації США.
  • Засудження використання ядерної зброї в спільному комюніке Сі та Путіна майже напевно було додано за вказівкою Китаю, кажуть офіційні особи. Якби Росія застосувала ядерну зброю в Україні, «все це було б мінусом для Китаю», сказав один із американських чиновників.

Контекст

Російська влада після початку повномасштабної війни неодноразово піднімала тему застосування ядерної зброї. Зокрема, Путін 24 лютого 2022 року – в день початку вторгнення – заявив, що на тих, хто вирішить втрутитися, чекає відповідь, з якою вони «у своїй історії ще ніколи не стикалися». Після цього він ще кілька разів повертався до теми ядерної зброї. Наприклад, 16 червня, виступаючи на економічному форумі в Петербурзі, диктатор заявив, що РФ «теоретично» може використати ядерну зброю у разі екзистенційної загрози державі.

За даними неприбуткової безпекової організації – Федерації американських науковців, у Росії є майже 4500 робочих ядерних боєголовок. Приблизно 2000 з них вважаються «тактичними», тобто це невеликі боєголовки, які можна запустити на поле бою.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні