Категорія
Війна
Дата

Чому Україна зараз не може виготовляти ядерну зброю. Три причини від Ксенії Оринчак, експертки з добувної промисловості

Росія вже понад рік поширює чутки про те, що Україна розробляє власну ядерну зброю. Це повний абсурд, і цьому є кілька пояснень, вважає виконавча директорка Національної асоціації добувної промисловості України Ксенія Оринчак

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

У Державному балансі корисних копалин України нараховується 17 родовищ уранових руд: 14 на Кіровоградщині, два на Миколаївщині та одне на Дніпропетровщині. Ще чотири родовища розвідані, однак не включені до державного балансу. Загальна кількість запасів урану в Україні оцінюється в 114 100 т. Водночас розвіданих, але поки що не залучених до розробки родовищ урану лише на Кіровоградщині вистачить для забезпечення українських АЕС ядерним паливом на 100 років.

Саме ці цифри не дають спокою Москві. Можлива розробка Україною ядерної зброї стала одним із приводів до введення військ на територію нашої держави.

Чому ядерна зброя українського виробництва наразі виглядає як повний абсурд.

Факт 1. Україна дійсно має потужну мінеральну базу уранових руд, однак не належить до переліку країн, які можуть виготовляти ядерне паливо. Кінцевим продуктом наших переробних підприємств є урановий оксидний концентрат – так званий жовтий кек. І вже потім він є сировиною для отримання ізотопів урану 233 та 235, що використовуються в атомній енергетиці.

Факт 2. До 2019 року ліцензії на видобуток урану в Україні мало лише одне державне підприємство – «Східний гірничозбагачувальний комбінат». До його складу, окрім шахт, входять виробничі майданчики та три переробні заводи на Дніпропетровщині та Кіровоградщині.

«СхідГЗК», що видобуває природний уран і виробляє концентрат із нього, має суттєві проблеми. У 2017 році Держслужба надр і геології впродовж восьми місяців не продовжувала державному підприємству спецдозвіл на користування надрами, що призвело до призупинення роботи Смолінської та Інгульської шахт комбінату.

У 2021 році в підприємства виникли проблеми з постачанням вапна та сірки, що поставило під загрозу роботу виробництва. Також комбінат накопичив борги перед постачальником електроенергії у розмірі 25 млн грн. Через це в жовтні 2021 року три урановидобувні шахти Кіровоградської області, які входять до складу держпідприємства, залишилися без електропостачання.

Факт 3. Тривалий час Україна закуповувала паливні елементи для АЕС у російської компанії ТВЕЛ, що є дочірньою структурою «Росатому». Цьому сприяв той факт, що саме цей російський держконцерн став правонаступником радянської атомної промисловості. Проте з травня 2022 року Україна повністю відмовилася від російського палива, а також уклала угоду з американською компанією Westinghouse, що передбачає будівництво девʼяти нових енергоблоків на майданчиках Хмельницької АЕС.

Де ядерна зброя

Ці три факти яскраво свідчать про те, що Україна не розробляє і не виготовляє власну ядерну зброю. Навіть попри те, що в нас є потрібна сировина, лише її для цього недостатньо. Та й фокус України зміщений в інший бік – на забезпечення українців електроенергією. Це питання постало гостро після регулярних обстрілів Росією об’єктів енергетичної інфраструктури України з жовтня 2022 року.

Навіть без обстрілів українська урановидобувна галузь має достатньо проблем. У січні цього року уряд схвалив концепцію виведення з експлуатації Смолінської шахти на 2023–2027 роки, одного з ключових підприємств «СхідГЗК». Це ще одне свідчення того, що Україні зараз не до ядерної зброї. На порядку денному більш важливе питання – забезпечення власних потреб в електроенергії. Особливо після чергових обстрілів з боку РФ.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні