Категорія
Світ
Дата

У Росії майже 4500 ядерних боєголовок. Але в якому вони стані? Wired розібрав проблеми старої ядерної зброї

Ядерна зброя складна, чутлива і подекуди достатньо стара. Оскільки її випробування заборонені, ніхто не може напевне сказати, чи ще в робочому вона стані. Видання Wired поговорило з експертами, щоб дізнатися про стан давніх запасів ядерної зброї різних країн. Forbes вибрав ключові факти з матеріалу.

Ядерний гриб /Getty Images

Оскільки випробування ядерної зброї заборонені, ніхто не може напевне сказати, чи ще в робочому вона стані. Фото Getty Images

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Жодна країна не застосовувала ядерну зброю під час конфліктів від 1945 року. Держави, серед яких США, Росія і Китай, мають чималі запаси такої зброї і на регулярній основі сперечаються про те, як нею розпоряджатися.

У ХХ ст. відбулося понад 2000 ядерних випробувань, більшість із яких провели Штати і Радянський Союз. І хоч це доводить ядерний статус цих країн, ті давні випробування не гарантують, що ядерні боєголовки, які роками припадають пилом у підземних сховищах, спрацюють сьогодні.

Заборона реальних випробувань

Це багато кого здивує, але США випробовували реальну ядерну боєголовку лише раз, ще у 1962 році. Її запустили на ракеті з підводного човна. СРСР провів схоже випробування за рік до того, а Китай – у 1966-му.

Жодна країна не проводила випробування ядерної боєголовки на міжконтинентальній балістичній ракеті. Як пояснює історик ядерної зброї Алекс Веллерштайн, така ракета може вибухнути на пусковій установці, а нікому не потрібні такі проблеми.

Від початку повномасштабного вторгнення Росія вже неодноразово вдавалася до ядерного шантажу, заявляючи про бойову готовність стратегічної ядерної зброї і погрожуючи світові «ядерною зимою».

За даними неприбуткової безпекової організації – Федерації американських науковців, у Росії є майже 4500 робочих ядерних боєголовок. Приблизно 2000 з них вважаються «тактичними», тобто це невеликі боєголовки, які можна запустити на поле бою.

За даними видання, Росія ще не почала «спарювати» тактичні боєголовки із носіями, такими як ракети. Цей процес є вельми ризикованим, зазначає Лінн Растен із аналітичного центру Nuclear Threat Initiative.

Якщо ці боєголовки почати готувати до використання, то в теорії багато що може піти не за планом. Наприклад, система доставки. Марк Шнайдер, колишній старший службовець Міноборони США, вже писав про низку проблем із ракетами, з якими Росія стикалася під час війни в Україні.

Минулої весни, за даними американських служб, від 20% до 60% російських ракет мали ті чи інші недоліки – наприклад, не запускалися або не влучали в обрану ціль. Хоча, коли бʼєш по ворогу ядерною боєголовкою, точність – то другорядне.

Але як щодо самих боєголовок? Сучасні термоядерні пристрої – це складні механізми, призначені для запуску точної послідовності вибуху, який випускає величезну кількість енергії.

Веллерштайн зазначає, що деякі боєголовки, розроблені десятки років тому, досі входять до ядерного арсеналу різних країн. З часом деталі таких боєголовок потрібно перевіряти на зношеність і замінювати за потреби.

Але деякі компоненти можуть бути недоступні через те, що вони просто вийшли з виробництва. Можна спробувати замінити на аналог, але тоді залишається лише сподіватися на те, що у потрібний момент боєголовка спрацює із замінниками.

На початку 2000-х США не могли знайти засекречений матеріал із кодовою назвою FOGBANK для своїх ядерних боєголовок. Згідно із деякими повідомленнями, військовим довелося заново вчитися виробляти цей матеріал. Імовірно, у Росії були і є схожі проблеми, міркує Веллерштайн.

Крім того, ядерні боєголовки містять чутливі компоненти, які псуються під впливом радіації (деякі дроти) чи втрачають потужність із часом, такі як компоненти, що містять тритій. Тому їх теж треба регулярно замінювати, а деякі із них достатньо дорогі.

Перепони для ядерної зброї

У ядерних держав обмежені можливості перевірки їхніх арсеналів атомної зброї. Випробування реальних ядерних боєголовок заборонені Договором про всеосяжну заборону ядерних випробувань (Північна Корея його не підписувала, тому проводила пробний запуск у 2017-му), але вони можуть перевіряти механізми боєголовок.

Згідно зі звітом американського уряду 2020-го, Росія і Китай, ймовірно, виконали реальні випробування ядерної зброї надмалої потужності. Цю заяву не було підтверджено, але такі випробування дали б цим країнам можливість оцінити надійність їхньої зброї.

«У Росії значна ядерна потужність. Вони часто оновлюють свої боєголовки», – каже Емі Вулф, американська спеціалістка із ядерної політики. Шнайдер теж упевнений, що російська ядерна зброя принаймні частково в робочому стані і нерозумно було б розраховувати на протилежне.

Дехто говорить про людський фактор. Нібито може прийти наказ згори, але людина, що безпосередньо відповідає за запуск ядерної зброї, не виконає його. Експерти не вважають, що варто очікувати такого бунту.

Є інформація, що Путіну для запуску ядерної зброї потрібне схвалення двох інших членів уряду – міністра оборони і очільника Генштабу. Експерти сумніваються, що хтось піде проти рішення цих трьох.

Втім, використання ядерної зброї малоймовірне. На думку Вулф, Путіну невигідно бити ядерною зброєю по Україні, хай би як він бісився через провали росіян на фронті.

«Порушення цього табу матиме неймовірні дипломатичні та економічні наслідки, – каже вона. – І жодні із цих наслідків не передбачають нічого хорошого для Росії». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні