Ікона Анатолія Криволапа «Архистратиг Михаїл»
Категорія
Новини
Дата

Символ воїнів. Художник Анатолій Криволап подарував Києву ікону Архистратига Михаїла. Він оцінює її у близько $100 000

За розцінками Криволапа, його картина з Михаїлом розміром 3 на 1,2 метра – могла коштувати близько $100 000. Фото: телеграм-канал Віталія Кличка

Один із найдорожчих українських художників Анатолій Криволап 7 листопада подарував Києву ікону «Архистратиг Михаїл», яку передали до столичного Музею історії. При продажі вона б коштувала $100 000, розповів Криволап у бліц-інтерв’ю Forbes.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Анатолій Криволап намалював картину «Архистратиг Михаїл» у 2016 році, коли отримав замовлення на розпис церкви у селі Липівка. Попросив про це художника Богдан Батрух – меценат, який побудував цю церкву.
  • За розцінками Криволапа, його картина з Михаїлом розміром 3 на 1,2 метра – могла коштувати близько $100 000.
  • «У такий важкий для України час я вирішив подарувати цю ікону Києву, – каже Криволап. – Архистратиг Михаїл – покровитель воїнів. Якщо він допомагає нам, думаю, Бог впливатиме на ситуацію в Україні».
  • У Михаїла на іконі особлива постава. Так може стояти тільки воїн, каже художник. «Те, як він тримає щит, його крила показують, що він покровитель воїнів, – розповідає Криволап. – Його постава вказує, що він – наче щит для захисту. Кольори яскраві, але достатньо стримані, щоб відчувалась його суворість». 
  • Художник написав ікону за кілька годин. «Я все пишу дуже швидко, – каже Криволап. – Усе народжується в голові, і коли починаєш бачити, перенести на полотно виходить швидко».

Контекст

Анатолій Криволап – найдорожчий сучасний український художник. Його роботи йшли з молотка найпопулярніших аукціонних домів – Sotheby’s та Phillips. Найдорожча картина – «Кінь. Вечір» – була продана за $186 200 на аукціоні Phillips у 2013 році.

Криволап працює в напрямі абстракціонізму. Почав експериментувати з фарбами ще в училищі. В результаті майже втратив навички та вирішив, що йому не варто малювати. «Пішов до армії, аби був час подумати, – розповідав Криволап у інтерв’ю Forbes. – Служив у Ризі. Там настала весна – білі калюжі, червоний дах, синє небо. У мене так занило в душі, і я не витримав. Вирішив: буду вчитися, але малюватиму для себе».  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні