Україна посіла 30-те місце у рейтингу найсильніших паспортів /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Сінгапур очолив рейтинг найсильніших паспортів. Україна серед країн, які піднялися найвище за останнє десятиліття

1 хв читання

Україна посіла 30-те місце у рейтингу найсильніших паспортів Фото Getty Images

Сінгапур повернув собі звання найсильнішого паспорта у світі в останньому рейтингу від лондонської консалтингової фірми з питань громадянства Henley & Partners. Україна посіла 30-те місце і увійшла до десятки країн, які піднялися в рейтингу найвище за останні 10 років.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Громадяни Сінгапуру можуть відвідувати 195 із 227 напрямків по всьому світу без візи. 
  • На спільне друге місце опустилися Франція, Німеччина, Італія, Японія та Іспанія, кожна з країн має безвізовий доступ до 192 напрямків.
  • На третьому місці одразу сім країн, кожна з яких має доступ до 191 напрямку без попередньої візи: Австрія, Ірландія, Люксембург, Нідерланди, Фінляндія, Швеція та Південна Корея.
Сінгапур очолив рейтинг найсильніших паспортів. Україна серед країн, які піднялися найвище за останнє десятиліття /Фото 1

Інфографіка: Henley & Partners

  • Найбільший стрибок у рейтингу показали ОАЕ, які вперше потрапили в першу десятку. Об'єднані Арабські Емірати додали 152 країни з моменту заснування Індексу в 2006 році. ОАЕ досягли поточного безвізового рейтингу до 185 країн, завдяки чому піднялися з 62-го на девʼяте місце.
  • Україна увійшла до десятки країн, які піднялися в рейтингу найвище за останнє десятиліття. Україна просунулася на 23 позиції, з 53-го на 30-те місце, її громадяни можуть відвідувати 148 напрямків без віз. 
Сінгапур очолив рейтинг найсильніших паспортів. Україна серед країн, які піднялися найвище за останнє десятиліття /Фото 2

Інфографіка: Henley & Partners

  • Росія опустилася на сім позицій за останні 10 років, з 38-го на 45-те місце (з безвізовим доступом усього до 116 напрямків).
  • Найбільше падіння за останнє десятиліття продемонструвала Венесуела, яка опустилася на 17 позицій, з 25-го на 42-ге місце в індексі паспортів Henley.
Сінгапур очолив рейтинг найсильніших паспортів. Україна серед країн, які піднялися найвище за останнє десятиліття /Фото 3

Інфографіка: Henley & Partners

  • Останнє місце у рейтингу і найслабший паспорт має Афганістан, він втратив доступ ще до одного напрямку за останні шість місяців, залишивши своїм громадянам доступ лише до 26 країн без візи – найнижчий показник за 19-річну історію індексу.

Контекст

Подорожі без віз є основою для Паспортного індексу від Henley, рейтингу найбільш потужних паспортів від Henley & Partners. З 2006-го фірма слідкує за тим, які паспорти дають найбільше і найменше світової мобільності на основі ексклюзивних даних від Міжнародної асоціації повітряного транспорту.

У 2022 році на першому місці були Японія і Сінгапур, чиї громадяни мали право на безвізовий перетин кордонів 192 країн. Торік перше місце у рейтингу посіла Японія вже із показником у 193 країни, Сінгапур змістився на друге із Південною Кореєю (по 192 країни).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд