Категорія
Новини
Дата

Скорочення штату і зарплат. Як змінився ринок праці у ритейлі під час війни

За час війни майже 20% українських ритейлерів скоротили штат співробітників більш ніж на 10%, свідчать результати дослідження RAU та сайту robota.ua. Проте виросла кількість тих, хто працює у повному складі – їх майже 60%.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

14,2% опитаних ритейлерів скоротили до 10% співробітників, 7,1% – до чверті, а 6,4% – близько половини штату та більше.

Скорочення штату і зарплат. Як змінився ринок праці у ритейлі під час війни /Фото 1

14,2% ритейлерів скоротили до 10% співробітників

Оптимізація чисельності персоналу збільшила навантаження на тих, хто залишився працювати. Близько 44% працівників магазинів відчули помірне збільшення кількості роботи (від 10% до 50%), тобто їхня частка збільшилася на 7%. 

Кількість тих, хто каже про суттєве навантаження, не змінилася і залишилася на рівні 13%. Відповідно поменшало тих, хто казав про відчутне чи помірне скорочення кількості роботи.

При цьому більше третини офісних працівників роблять свою справу у довоєнних об’ємах і лише 6% стали працювати значно більше. Тут поменшало тих, хто каже про зменшення навантаження, а п’ята частина відчула помірне збільшення кількості роботи.

Війна погіршила фінансовий стан справ у багатьох ритейлерів. Зберегти довоєнні оклади та стабільність виплат змогли менше 35% з 320 опитаних компаній. Ще весною таких було більше 36%. 

Збільшилася кількість тих, хто не може платити працівникам – з 18% до 24%. Приблизно шоста частина ритейлерів змогла зберегти оклади на рівні 30-60% від довоєнного рівня. Частка тих, хто зберіг виплати на рівні 60-90% зменшилася удвічі. 

Поменшало й тих, хто спромігся підвищити зарплатню всім співробітникам або хоча б ключовим спецам. Тепер їх всього 1,5%. 

Скорочення штату і зарплат. Як змінився ринок праці у ритейлі під час війни /Фото 2

Зберегти довоєнні оклади та стабільність виплат змогли менше 35% компаній

По мірі відкриття нових магазинів або відновленні роботи торгових точок на звільнених територіях, кількість вакансій поступово збільшувалася. Якщо у квітні 2022-го частка вакансій у продуктовому рітейлі була на рівні 31,5% від довоєнного рівня, то вже у серпні ця цифра дорівнювала 36,2%. Тобто збільшилася на 4,7%. 

Найбільшу динаміку продемонстрував сектор торгівлі побутовою технікою та електронікою, де кількість вакансій зросла на 5,1% і тепер становить 16,2% від довоєнного рівня. 

Скорочення штату і зарплат. Як змінився ринок праці у ритейлі під час війни /Фото 3

Найбільшу динаміку продемонстрував сектор торгівлі побутовою технікою

Тільки у 17% опитаних рітейлерів є план дій на випадок погіршення ситуації в Україні, а 51% не зміг відповісти на це питання. Тому до кінця року 18% зупинили виконання планів з найму персоналу, а 62% позапланово скорочують процес прийняття на роботу нових співробітників. 

Контекст

За даними RAU, за пʼять місяців 2022 року компанії торгівлі сплатили близько 15 млрд грн податків та забезпечили роботою майже 250 000 працівників. Це на 23% менше податків, ніж за аналогічний період у 2021 році, та на 9% менше працевлаштованих, ніж наприкінці минулого року. 

Таке падіння пояснюється втратами ритейлу внаслідок війни, а також зменшенням споживання та зміною поведінки споживача: частина потенційних покупців виїхала за кордон, а ті, що залишилися, почали економити. Відповідно, зменшились і податкові надходження, зазначають в асоціації. 

У травні Асоціація ритейлерів України та Українська рада торгових центрів (УРТЦ) провели дослідження серед 295 торговельних компаній – великих мереж та малих підприємців, за даними якого збитки ритейлу за період з 24 лютого по 24 квітня 2022 року сягнули 50,7 млрд грн, а скорочення товарообігу ритейлу за два місяці війни склало 75% від довоєнного рівня.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні