Категорія
Новини
Дата

Річна інфляція у лютому сповільнилася до мінімуму за понад три роки

Інфляція в Україні у лютому 2024 року зросла на 0,3%, з початку року – на 0,7%, у річному вимірі сповільнилася до 4,3%. Про це повідомила Державна служба статистики.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У лютому споживчі ціни зросли на 0,3% в порівнянні з попереднім місяцем. 
  • У річному вимірі інфляція сповільнилася із 4,7% у січні до 4,3% у лютому. Це мінімум за 39 місяців. Менші темпи зростання були зафіксовані у «ковідному» листопаді 2020 року, коли інфляція склала 3,8% рік до року.
  • Базова інфляція у лютому залишалася на рівні 0,4% у місячному обчисленні, з початку року вона становила 0,8%.
  • На споживчому ринку в лютому ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 0,4%. Найбільше (на 4,4%) подорожчали овочі. 
  • На 0,4-2,9% зросли ціни на яловичину, масло, молоко та молочні продукти, безалкогольні напої, рис, хліб, рибу та продукти з риби, фрукти. Водночас на 0,8-3,5% знизилися ціни на яйця, свинину, цукор, м’ясо птиці, соняшникову олію, продукти переробки зернових, сало.
  • Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,7%, що пов’язано з подорожчанням тютюнових виробів на 1,4%. 
  • Через сезонний фактор одяг і взуття подешевшали на 3,5%, зокрема, одяг – на 3,5%, взуття – на 3,4%.
  • Ціни на транспорт знизилися на 0,2% в основному через здешевлення проїзду в залізничному пасажирському транспорті на 2,1% і палива та мастил на 0,5%.
Річна інфляція у лютому сповільнилася до мінімуму за понад три роки /Фото 1

Контекст

Інфляція на споживчому ринку у січні 2024 року сповільнилася до 0,4% з 0,7% у грудні. У річному вимірі споживчі ціни знизилися до 4,7% з 5,1% за підсумками грудня.

НБУ наприкінці січня поліпшив прогноз інфляції на 2024 рік із 9,8% до 8,6% і на 2025 рік із 6% до 5,8%. Попри очікуване прискорення інфляції у 2024 році (з 5,1% у 2023 році), вона залишатиметься помірною та повернеться до цільового діапазону у 2025 році завдяки монетарній політиці НБУ, заявляв регулятор.

НБУ уточнив, що інфляція перебуває в межах цільового діапазону 5% ± 1 відсотковий пункт найближчими місяцями, однак із середини року прискориться через вичерпання ефектів високих минулорічних врожаїв.

За даними Євростату, інфляція в єврозоні у лютому поточного року зросла на 2,6% р./р., сповільнившись у порівнянні із січнем – 2,8%. Зокрема, у Німеччині споживчі ціни зросли на 2,7%. Найнижча інфляція зафіксована в Латвії (0,7%) та Італії (0,9%), найвища – в ЄС в Хорватії (4,8%) та Естонії (4,4%).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні