Категорія
Новини
Дата

Справа Імексбанку. Фонд гарантування вкладів подав позов проти ексдепутата Клімова на 8,4 млрд грн

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) подав позов до госпсуду Києва про відшкодування збитків АТ «Імексбанк» на близько 8,4 млрд грн проти власника банку та засновника ФК «Чорноморець» Леоніда Клімова. Також серед відповідачів – колишній менеджмент банку, йдеться у повідомленні ФГВФО.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У Фонді заявили, що зібрали достатньо доказів про виведення менеджментом коштів з банку на користь його власника через схемне кредитування 36 позичальників (41 кредитна угода, або майже 56% балансового кредитного портфелю). Позичальники були пов’язані з Клімовим та мали незадовільний фінансовий стан, зазначається у повідомленні. 
  • Попри неповернення кредитів, з 2013 року банк неодноразово надавав згаданим позичальникам відстрочення сплати боргу та вивів з-під застави високоліквідне забезпечення. 
  • У переліку втрачених застав: майнові права на об’єкти незавершеного будівництва, елітні дачні котеджі в Одеській області, комерційна нерухомість, депозитні кошти. Документально підтверджено виведення забезпечення вартістю понад 7,1 млрд грн. Усе це – схема для уникнення стягнення коштів за рахунок застав, наголосили у ФГВФО.
  • Через такі дії менеджменту єдиним забезпеченням за вказаними кредитними угодами залишився стадіон «Чорноморець», вартістю значно менше заборгованості за кредитами. 
  • При цьому оцінку об’єкта кілька разів було безпідставно збільшено залученим банком оцінювачем: від 2,1 млрд грн у грудні 2011 року до 7,8 млрд грн у грудні 2014-го. Це перевищує вартість вдвічі більшого НСК «Олімпійський», наведену у відкритих джерелах. У підсумку заборгованість за кредитами на 13,4 млрд грн лишилась непогашеною, заявили у Фонді.
  • Також ФГВФО заявив про ще одну «шахрайську схему» з забезпеченням: заміна нерухомості та майнових прав на об’єкти незавершеного будівництва за 13 кредитними угодами на фіктивну заставу. 
  • За допомогою цієї оборудки замість твердої застави у забезпечення за кредитами було оформлено майнові права за попередніми угодами щодо купівлі-продажу земельних ділянок у Одеській області, призначених для сільськогосподарського виробництва. Такі угоди на той час взагалі не могли бути укладені через мораторій. Через цю схему банк втратив застави на понад 2 млрд грн, зазначили у Фонді.
  • Усе це стало причиною неплатоспроможності банку та нестачі коштів для повного розрахунку з його кредиторами під час процедури ліквідації, наголосили у ФГВФО.

Контекст

ФГВФО з 26 січня 2015 року після рішення НБУ про визнання Імексбанку неплатоспроможним запровадив там тимчасову адміністрацію. З 21 травня 2015 року Фонд здійснює процедуру ліквідації фінустанови. 

Під час тимчасової адміністрації та ліквідації банку Фонд виплатив його вкладникам 4,3 млрд грн. Сума непогашених вимог кредиторів банку після відкритого продажу всіх його активів – 8,4 млрд грн.

Леонід Клімов обирався від Партії регіонів до Верховної Ради 5-го, 6-го та 7-го скликань. У 8-му скликанні був мажоритарником, а у 2019 році програв вибори представнику «Європейської Солідарності» Олексію Гончаренку.

З 2010 до 2014 року був позаштатним радником Януковича. Голосував за Харківські угоди та диктаторські закони 16 січня. Після Революції гідності Клімов почав втрачати вплив та активи. Зокрема, у 2021 році Одеський апеляційний суд ухвалив стягнути з нього 309 млн грн на користь НБУ в рахунок погашення боргу за кредитом, а після відмови платити – заарештував його спортивно-оздоровчий комплекс «Люстдорф».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні