Логотип компанії Celsius Network /Gettyimages
Категорія
Інновації
Дата

Краще прочитайте умови користування. Як банкрутство компанії Celsius показало ще одну проблему криптоіндустрії – пояснює WP

Celsius стала криптоплатформою, яка минулого року розпочала чергу гучних крахів у світі крипто Фото Gettyimages

Умови про користування – це не просто нудний текст, який можна прогортати, аби тільки якомога швидше створити акаунт. Вкладники в криптокомпанію Celsius напевно цей урок засвоять на все життя. Washington Post розповідає про наслідки вироку суду щодо активів Celsius. Forbes обрав найважливіше з матеріалу.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Понад пів мільйона людей, які вклали свої гроші у збанкрутілого криптокредитора Celsius Network, неабияк розчарувалися цього тижня: суд у справах банкрутства, який прочитав умову про користування компанії, виявив, що «криптовалютні активи компанії є власністю Celsius».

Таке рішення підкреслює відсутність правил і законів, які б регулювали діяльність у світі крипто. Celsius стала криптоплатформою, яка в 2022 році розпочала чергу гучних крахів у крипто. Згідно із судовими документами, її банкрутство у липні призвело до замороження $4,2 млрд 600 000 американців.

Хоч це рішення суду не вплине на іншу гучну справу про банкрутство FTX, адже у цієї криптобіржі інші умови про користування, деякі аналітики вважають, що наслідки рішення вийдуть за межі Celsius.

«Існує багато платформ, у яких умови користування схожі на умови Celsius, – каже Аарон Каплан, адвокат і співзасновник власної криптокомпанії. – А користувачам треба зрозуміти ризики, на які вони йдуть, коли віддають свої активи платформі, діяльність якої погано регулюється».

Із компанією повʼязаний ще один позов: цього разу генпрокурорка Нью-Йорка порушила справу проти засновника Celsius Алекса Машинського за «використання неправдивих і оманливих даних заради того, щоб переконати клієнтів вкласти мільярди доларів у цифрові активи». Позов передбачає стягнення з Машинського невизначеної компенсації за збитки і заборону для нього на роботу у деяких фінансових та інших галузях у Нью-Йорку.

Роками Celsius обіцяла приголомшливі відсотки на вклади, близько 20%, пропонуючи людям фантазійну версію реальних банків. У різних соцмережах Машинський просував наратив «Банки вам не друзі» і переконував тих, хто і не цікавився крипто, вийти на цей ринок. Як йдеться в позові, «Машинський просував Celsius як безпечну альтернативу банкам, а сам приховував той факт, що компанія використовувала ризиковані інвестиційні стратегії».

Алекс Машинський, засновник криптоплатформи Celsius /Gettyimages

Генпрокурорка Нью-Йорка порушила справу проти засновника Celsius Алекса Машинського за «використання неправдивих і оманливих даних заради того, щоб переконати клієнтів вкласти мільярди доларів у цифрові активи». Фото Gettyimages

Рішення суду з великими наслідками

Згідно із судом із банкрутства, судова система мало що може зробити, адже криптокомпанії достатньо розумні, щоб захистити себе. Інвестори і кілька штатів, які через суд намагалися повернути свої гроші, кажуть, що формулювання умови про користування було принаймні «неоднозначним» у питанні прав, які отримує Celsius після погодження з умовою. Суддя із цим не погодився.

Це рішення стосується саме того, чи Celsius в рамках реструктуризації може продати стейблкоїнів (stablecoin) на $18 млн, щоб залишитися платоспроможною. Але наслідки цього рішення більш масштабні.

Коли суддя визнав, що гроші на рахунках 600 000 користувачів насправді не належать цим користувачам, він по суті визнав цих користувачів незахищеними кредиторами. А на виплати таким користувачам просто не вистачить грошей, сказав суд.

Це може мати наслідки і для користувачів інших криптоплатформ зі схожими умовами користування, якщо ці платформи посипляться. Це змушує сильніше задуматися про регулювання цього сектору.

Криптофірми дуже тісно повʼязані одне із одним, і крах однієї може потягнути за собою провал іншої кількома місяцями пізніше. Так, наприклад, у четвер криптокредитор Genesis повідомив, що скоротить 30% штату частково через кредит, який він надав Alameda Research, яка тісно повʼязана із FTX.

Банкрутство FTX вплинуло і на кредиторів Celsius. Колишня компанія Машинського (Представник фірми заявив, що Машинський більше не бере участі в операціях Celsius.) дала $1 млрд кредиту Alameda під заставу FTT, токен FTX.

Вартість FTT обвалилася на близько 95%, а отже Celsius залишився із нічого не вартою заставою.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні