Категорія
Новини
Дата

Справа про заволодіння аеропортом «Одеса». ВАКС призначив 120 млн грн застави одеському бізнесмену Боруховичу

Вищий антикорупційний суд застосував запобіжний захід у вигляді застави у 120,78 млн грн до одеського бізнесмена Алекса Боруховича (раніше Олександр Грановський), повідомляє Центр протидії корупції. Йдеться про справу щодо незаконного заволодіння майновим комплексом КП «Міжнародний аеропорт «Одеса» та 2,5 млрд грн його доходу.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У випадку внесення застави Борухович буде зобовʼязаний дотримуватися низки обовʼязків, зокрема, носити електронний браслет, здати паспорти, не відлучатися з Одеси без дозволу, прибувати на першу вимогу до детективів, прокурора, суду, також він муситиме утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними та свідками і повідомляти про зміну свого місця проживання й роботи.
  • Згідно з повідомленням, раніше ВАКС відправив під варту іншого підозрюваного у цій справі – Бориса Кауфмана – з заставою у 268,4 млн грн.
  • Підозри у справі наразі отримали п’ять осіб, зокрема колишній мер Одеси Олексій Костусєв, його заступник, керівник одного з товариств з обмеженою відповідальністю та одеські бізнесмени Кауфман і Борухович, яких слідство вважає співорганізаторами схеми.
  • Борухович також має підозру у створенні злочинної організації, яка взяла під контроль Одеську міськраду. У тій справі він вийшов із СІЗО під заставу у 124 млн грн.

Контекст

За даними САП, у 2011 році група осіб, до якої входили пʼятеро підозрюваних, реалізували злочинну схему, в результаті якої аеропорт «Одеса» перейшов з власності територіальної громади у спільну власність міста та так званих приватних інвесторів.

Слідчі стерджують, що в результаті дій учасників схеми місто повністю втратило контроль над аеропортом і не отримувало від його діяльності жодного прибутку. Натомість підозрювані роками привласнювали дохід від його роботи, а для унеможливлення повернення аеропорту у власність міста усе його майно заставили у банк для отримання кредиту, який не погашали взагалі.

За версією слідства, внаслідок схеми місцевому бюджету завдано збитків на понад 2,5 млрд грн, частина з яких, а саме 118 млн грн, це вартість аеропорту, а інша – незаконно привласнений прибуток.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні