Категорія
Новини
Дата

ВАКС відправив у СІЗО бізнесмена Кауфмана із альтернативою застави у 129 млн грн

1 хв читання

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду Ярослав Шкодін обрав запобіжний захід бізнесмену Борису Кауфману, якого днями затримали детективи НАБУ. Йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із альтернативною заставою у 129 млн грн, повідомив Центр протидії корупції.

Ключові факти

  • Прокурор САП просив обрати Кауфману запобіжний захід у вигляді варти без застави. Але окремо згадав, що якщо буде застава, тоді її розмір мав би становити 496,2 млн грн, зазначили в ЦПК.
  • Якщо Борис Кауфман внесе заставу, то він буде зобовʼязаний дотримуватися низки обовʼязків, зокрема не покидати межі міст Києва та Одеси, не спілкуватися зі свідками та іншими підозрюваними і буде змушений носити електронний браслет.
  • Сам Кауфман на суді заявив, що під час обшуку не був присутній і дуже здивувався, що його в чомусь звинувачують. Його адвокати просили перевірити обґрунтованість затримання і звільнити підзахисного з-під варти.
  • В ЦПК зазначили, що Кауфмана «прийшли брати на поруки» директор тютюнового дистрибʼютора «Тедіс Україна» Тарас Корніяченко та гендиректор ФК «Чорноморець» Анатолій Місюра.
  • Значна частина засідання проходила у закритому режимі, як і проголошення судового рішення.
Борис Кауфман

Борис Кауфман на засіданні ВАКС. Фото: ЦПК

Контекст

5 грудня НАБУ і САП затримали трьох осіб за підозрою у створенні злочинної організації та вчиненні корупційних злочинів в Одесі. Серед затриманих – бізнесмен Борис Кауфман і його багаторічний партнер Олександр Грановський.

Кауфман володіє інвесткомпанією Vertex United, до складу якої входять активи готельного напряму («Брістоль», «Лондонська», «Президент-Готель»), медіаактиви та інвестиційні проєкти. Також він є співвласником найбільшої української дистрибʼюторської компанії TEDIS Ukraine. У 2013 році Vertex United купила в медіахолдингу Бориса Ложкіна і Геннадія Боголюбова медіапроєкт «Фокус».

Кауфман і Грановський є бізнес-партнерами. Вони керують кількома готелями через Vertex Hotel Group.

Бізнесменам повідомили про підозру як учасникам злочинної організації, яка тримала під контролем чиновників Одеської міськради.

Слідство заявляє, що з осені 2021 року учасники злочинної організації контролювали питання забудови в Одесі, розпорядження коштами місцевого бюджету, а також діяльність комунальних підприємств та їх взаємодію з приватним сектором ринку. 

«Фактично вони тримали під контролем усі значні бюджетні витрати Одеси та погоджували основні питання порядку денного сесій Одеської міської ради», – кажуть у САП. Для цього особи налагодили процес системного підкупу чиновників та депутатів місцевої ради, які й забезпечували ухвалення потрібних рішень.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні