Категорія
Новини
Дата

ВАКС відправив бізнес-партнера Кауфмана під варту із заставою у 124 млн грн

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід бізнес-партнеру Бориса Кауфмана Алексу Боруховичу (раніше Олександр Грановський). Йому призначили тримання під вартою із альтернативою застави у 124 млн грн, повідомив Центр протидії корупції.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Прокурор САП попросив обрати підозрюваному «запобіжку» у вигляді варти без застави. А якщо суддя все ж би вирішив обирати заставу, то просив призначити її у розмірі 198 млн грн, зазначили в ЦПК.
  • Боруховича хотів взяти на поруки головний равин Одеси Авраам Вольф, однак на засідання він не прийшов, виклавши своє прохання письмово.
  • В ЦПК зазначили, що якщо Борис Кауфман внесе заставу за бізнес-партнера, то він буде зобовʼязаний дотримуватися низки обовʼязків, зокрема не покидати межі міста Одеса, не спілкуватися з мером міста Трухановим, зі свідками та іншими підозрюваними, здати закордонний паспорт і носити електронний браслет.
  • За даними слідства, злочинна організація, керівниками якої нібито були Кауфман та Борухович, «мала на все свої тарифи і щомісяця збирала мільйони гривень». «Фактично вони створили «єдине вікно» для місцевих підприємців та забудовників і контролювали та впливали на рішення депутатів та чиновників міськради», – цитує прокурора ЦПК.
  • Прокурор також говорив про те, що злочинна організація мала декілька завдань, зокрема контроль і погодження видатків бюджету, одержання хабарів чи квадратних метрів від забудовників за відведення земельних ділянок, погодження документації чи висотності будинків, а також отримання 10% «відкату» від підприємців, які хотіли надавати товари, роботи чи послуги міськраді. НАБУ та САП стверджують, що учасники злочинної організації займалися регулярним підкупом чиновників Одеської міськради.
  • Борухович на суді заявив, що нічим незаконним не займався, в Одесі ще залишаються люди, яким треба допомагати, а також просив дати можливість займатися обороною міста.
Алекс Борухович (Олександр Грановський)

Ліворуч на фото: Алекс Борухович (Олександр Грановський) на засіданні ВАКС

Контекст

5 грудня НАБУ і САП затримали трьох осіб за підозрою у створенні злочинної організації та вчиненні корупційних злочинів в Одесі. Серед затриманих – бізнесмен Борис Кауфман і його багаторічний партнер Олександр Грановський.

Кауфман володіє інвесткомпанією Vertex United, до складу якої входять активи готельного напряму («Брістоль», «Лондонська», «Президент-Готель»), медіаактиви та інвестиційні проєкти. Також він є співвласником найбільшої української дистрибʼюторської компанії TEDIS Ukraine. У 2013 році Vertex United купила медіапроєкт «Фокус».

Кауфман і Грановський є бізнес-партнерами. Вони керують кількома готелями через Vertex Hotel Group.

Бізнесменам повідомили про підозру як учасникам злочинної організації, яка тримала під контролем чиновників Одеської міськради.

7 грудня ВАКС відправив у СІЗО Кауфмана із альтернативою застави у 129 млн грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні