Категорія
Новини
Дата

Справа Висоцького. ​ВАКС призначив топ-посадовцю Мінагрополітики 805 000 грн застави

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) обрав першому заступнику міністра агрополітики Тарасу Висоцькому, підозрюваному в розтраті понад 62 млн грн, запобіжний захід у вигляді застави у 805 000 грн, пише «Суспільне». Висоцького підозрюють у причетності до схеми з розкрадання 62,5 млн грн під час закупівель макаронів.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • На початку засідання адвокат Максим Комарницький долучив заяви громадян, які готові взяти на поруки Висоцького. Йдеться про народних депутатів від «Слуги народу» Володимира Тимофійчука та Ігоря Марчука.
  • Також адвокати зачитали листування Висоцького з різними торговими мережами («АТБ», «Сільпо», «Ашан» і т.д..), а також діалоги з представниками ВЦА, які брали участь у закупці.
  • Пізніше адвокати долучили до справи отримані ними ціни від різних торгових мереж, де вартість на макарони у березні минулого року коливалася в середньому від 60 грн до більш як 100, пише «Суспільне».
  • Сам Висоцький пояснив, що список виробників, у яких можна закуповувати товари, затверджував уряд, а далі до нього зверталися представники ВЦА.
  • «Ми вже дізнавалися, чи є в наявності. Була людина, яка два місяці без вихідних перевіряла ціни, аби не було макаронів по 200 грн чи по 1000, в потім я вже перевіряв. А після того вже ВЦА перевіряла, чи привезли продукцію, чи хороша вона. І відправляли в систему», – додав перший заступник міністра.
  • Прокурор просив обрати Висоцькому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою або заставу 4,9 млн, а серед ризиків перерахував, зокрема, переховування, вплив на свідків і знищення або спотворення доказів.
  • При цьому суддя частково задовольнив клопотання сторони обвинувачення й призначив Висоцькому запобіжний захід у вигляді застави в 805 000 грн.
  • На чиновника поклали низку обовʼязків: прибувати до детектива, прокурора, суду; повідомляти про зміну місця проживання; утриматися від спілкування зі свідками та іншим підозрюваним; здати закордонний паспорт.
  • За словами адвоката, з моменту оголошення ухвали дається 5 днів для того, аби внести заставу.

Контекст

24 серпня НАБУ заявило про викриття зловживання під час закупівлі продуктів харчування для забезпечення потреб держави у період воєнного стану. 

Підозру повідомлено першому заступнику міністра аграрної політики та продовольства Тарасу Висоцькому й колишньому заступнику міністра економіки Олександру Грибану.

За даними слідства, топпосадовець Мінагрополітики реалізував схему, яка передбачала закупівлю для потреб обласних військових адміністрацій коштом АТ «Укрзалізниця» продукції за завищеними цінами в обраної компанії.

Суть підозри зводиться до того, що Висоцький здійснив погодження у період березня-квітня 2022 року для ОВА рахунків на оплату згідно постанов Кабміну №185 та №328 щодо закупівлі у двох госпсуб’єктів – ТОВ «Олімп» і ТОВ «ВінсайдЛайт» – макаронних виробів із твердих сортів пшениці імпортного виробництва. При цьому слідство вважає, що вартість макаронних виробів завищена й внаслідок такого завищення завдано збитки на суму 63 млн грн.

Два десятки аграрних об’єднань України висловили підтримку першому заступнику міністра аграрної політики та продовольства Висоцькому. У заяві йдеться про неприпустимість появи «недоведених звинувачень у часи, коли український агросектор особливо потребує підтримки світових лідерів у продовженні експорту української сільськогосподарської продукції». 

Аграрна громадськість висловила впевненість, що «в даному випадку може бути допущена прикра помилка». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні