Категорія
Новини
Дата

Справа «Золотого мандарина». Екснардепа Логвинського оголошено у розшук

НАБУ оголосило в розшук колишнього депутата, який підозрюється в організації заволодіння компанією «Золотой мандарин ойл» понад 54 млн грн, повідомляється в телеграм-каналі НАБУ. Під повідомленням бюро про розшук прикріплено фото Георгія Логвинського.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними слідства, Логвинський у 2013–2016 роках розробив і реалізував злочинну схему із заволодіння коштами держбюджету, ввівши в оману Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ), щодо спірних правовідносин між підприємством з ознаками фіктивності ТОВ «Золотой мандарин ойл» і ПАТ «Київенерго».
  • 11 липня САП і НАБУ повідомили про підозру організатору схеми заволодіння та легалізації понад 54 млн грн із держбюджету – колишньому нардепу, чинному адвокату.
Справа «Золотого мандарина». Екснардепа Логвинського оголошено у розшук /Фото 1

Контекст

У вересні 2013 року представник ТОВ «Золотой мандарин ойл» за вказівкою підозрюваного надіслав до ЄСПЛ заяву про стягнення з держбюджету 54 млн грн як невиплаченої ПАТ «Київенерго» заборгованості за рішенням суду, яке начебто з 2009 року органами виконавчої служби не виконувалося.

Однак, як з’ясували детективи, на момент звернення до ЄСПЛ ТОВ «Золотой мандарин ойл» не вживало заходів, спрямованих на стягнення вказаної заборгованості, оскільки все його майно та рахунки були арештовані для цілей забезпечення виконання зобов’язань за боргами перед державним АТ «Родовід Банк» на суму понад 70 млн грн.

Крім того, підозрювані приховали від суду той факт, що ТОВ «Золотой мандарин ойл» напередодні звернення до ЄСПЛ відступило право вимоги до ПАТ «Київенерго» на користь іншого підприємства та отримало за це 54 млн грн.

Надалі, як вважає слідство, колишній нардеп домовився з керівництвом Мінʼюсту, за сприяння якого урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ підготував декларацію про дружнє врегулювання спору та фактично визнав вину держави за невиконання рішення суду у спорі між двома приватними компаніями, право вимоги за яким компанією ТОВ «Золотой мандарин ойл» було відчужено.

На підставі цієї декларації на користь підконтрольного екснардепу та його поплічникам підприємства було повторно перераховано 54 млн грн, але цього разу – з держбюджету. Вказані грошові кошти з використанням послуг конвертаційних центрів надалі легалізовано.

За інформацією прокуратури, дії фігуранта кваліфіковано за ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України (привласнення, розтрата майна та легалізація доходів, одержаних злочинним шляхом), оскільки напередодні припинення імунітету колишній депутат залишив територію України, про підозру йому повідомили в порядку ст. 135, ст. 278 КПК України.

Він став сьомим підозрюваним у межах так званої справи «Золотого мандарина». Це відбулося після припинення у екснардепа імунітету, який він мав як родич судді ЄСПЛ. Його дружина Ганна Юдківська у 2010–2022 роках була суддею ЄСПЛ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні