Фото kadorrgroup/kyivpost логотип/ілюстрація Анна Наконечна
Категорія
Картина дня
Дата

Відразу відключили доступ до сайту. Аднан Ківан закриває видання Kyiv Post після 26 років роботи. Чому бізнесмен зрікається активу за $3,5 млн

Фото kadorrgroup/kyivpost логотип/ілюстрація Анна Наконечна

На ранковій зустрічі у понеділок, 8 листопада, близько 50 співробітників Kyiv Post дізналися, що у них більше немає роботи. Головред Браян Боннер оголосив, що видавець закриває газету, яку придбав щонайменше за $3,5 млн три роки тому. Журналісти вважають, що це атака на незалежну пресу

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Головред Боннер оголосив про закриття газети після 26 років її існування, співробітники видання сказали Forbes. Усі репортери та редактори одразу після зустрічі втратили доступ до сайту. Увечері Kyiv Post опублікував заяву.

Ківан, 58, закриває Kyiv Post через три тижні після новин про те, що видання, крім англійської, буде виходити й українською. 14 жовтня Олена Ротарі, менеджер «7 Каналу» – це ЗМІ теж належить Ківану, – оголосила у Facebook про набір співробітників. Редакція зазначила, що не знає про перестановки і що бачила в обраній стратегії втручання у редакційну політику. За кілька днів Ротарі видалила пост.

Ківан сказав Forbes, що він не закриває видання, а «тимчасово припиняє його роботу», щоб через місяць перезапуститися чотирма мовами: арабською, українською, російською та англійською. У цитаті для Kyiv Post він не дає термінів і каже, що видання «перезапуститься колись».

Чому у журналістів зник доступ до сайту – Ківан не відповів. Ківан також чотири рази проігнорував питання, що буде з поточною командою, сказавши лише, що вони отримають двомісячну зарплату.

Для країни стратегічно важливо розвивати медіа нового формату, тому Kyiv Post посилить команду найкращими журналістами України, США, Канади та Європи, каже Ківан. «Ми хочемо стати доступними для ширшої аудиторії та вже почали збільшення штату, – каже він. – У наших планах повне переформатування Kyiv Post на нову медійну платформу з якісним друкованим та відеоконтентом».

Поточна команда журналістів вважає, що їх звільнили, а Боннер, 62, йде на пенсію. Головред не відповів на запити Forbes, хоч і бачив повідомлення. «Отже, видавець позбавляється незручних, чесних та принципових журналістів, – пише редакція у спільній заяві. – Ми закликаємо наших читачів, рекламодавців, бізнесменів та дипломатів, міжнародні організації та всіх, хто відстоює принципи незалежної журналістики, підтримати нас». За словами журналістів, Ківан відмовився продати газету чи передати торгову марку редакції.

Ківан звільняє незалежну редакцію, бо не отримав від журналістів «беззастережної покори», каже Катя Горчинська, екс-CEO «Громадського» та колишній заступник редактора Kyiv Post. «Це добре показує, як власник бачить ЗМІ – як інструмент власних інтересів, – каже Горчинська. — Команду часто змінюють із буйної на підкаблучну».

2011 року журналісти Kyiv Post оголосили страйк, протестуючи проти цензури з боку колишнього видавця Мохаммада Захура, який звільнив Боннера за відмову зняти з публікації інтерв'ю з ексміністром сільського господарства Миколою Присяжнюком. Інвестору не сподобалося, що в інтерв'ю було багато про вплив депутата партії регіонів Юрія Іванющенка на аграрний ринок України. Редакція відмовилася публікувати новини та випускати газету, доки Боннера не буде відновлено на посаді. Майже за тиждень Боннера повернули на посаду редактора.

У грудні 2020 року сайт Kyiv Post відвідало близько 320 000 людей, показує Similarweb. Видання працює «в мінус» – 2020 року збитки його юрособи зросли з 7 до 11 млн, а виторг упав із 17 до 13 млн грн, повідомляє «СПАРК-Інтерфакс».

Ківан придбав Kyiv Post у 2018 році за $3,5 млн у мільйонера Захура. Він публічно обіцяв зберегти незалежність редакції, хоч і уточнив, що як власник може найняти свою команду.

Ківан заробив перший капітал на металотрейдингу і у 2005 році вклав зароблені гроші у будівельний бізнес. Сьогодні він є найбільшим забудовником в Одесі. У портфелі компанії Kadorr Group є дев'ять бізнес- і торгових центрів, а також комерційні приміщення в житлових комплексах. Загальна площа комерційної нерухомості – 145 000 кв. м. Forbes оцінює його статки в $240 млн.

Також у Ківана багаторічний конфлікт із мером Одеси Геннадієм Трухановим. Мер звинувачує бізнесмена у тому, що Ківан незаконно забудовує зелені зони. Бізнесмен у відповідь звинувачує мера у корупції.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні