Категорія
Новини
Дата

США готують програму для українських фермерів на $100 млн

Адміністрація президента США Джо Байдена ініціює нову програму на $100 млн для підтримки українських фермерів та вирішення проблем експорту української сільськогосподарської продукції. Про це пише CNN з посиланням на Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Ціль програми під назвою «Стійкість сільського господарства в Україні» (AGRI-Україна) – вирішення проблем експорту сільськогосподарської продукції з України. 
  • Вона також має забезпечити українських фермерів життєво необхідними ресурсами задля збереження майбутніх врожаїв та пом’якшення глобальної кризи продовольчої безпеки.
  • USAID планує залучити до програми банки, кредитні організації та уряди країн. Українським фермерам потрібне стабільне фінансування для продовження роботи, яка ускладнилася через збільшення витрат на транспорт, робочу силу та інші ресурси, зазначає CNN.
  • У майбутньому USAID хоче залучити додатково $150 млн від донорів і приватного сектору для збільшення фонду.

Контекст

Україна – четвертий у світі експортер кукурудзи та п’ятий за величиною експортер пшениці. Через війну та блокаду портів Росією українські аграрії не можуть експортувати свою продукцію.

Наразі загальна сума збитків і втрат у сільському господарстві України через війну становить $27,6 млрд, свідчать дані Центру досліджень продовольства та землекористування KSE Institute. Найбільша категорія – це непрямі втрати через морську блокаду українських портів, $11,9 млрд та зниження виробництва, $9,6 млрд. Серед збитків, які становлять $4,3 млрд найбільшою категорією є збитки через незібрані озимі культури ($1,4 млрд) та знищена техніка ($926 млн).  

Україна намагається розблокувати експорт продовольства через порти Чорного моря за посередництва Туреччини. Нові переговори щодо експорту українського зерна за даними турецької сторони можуть відбутися цього тижня.

Напередодні Financial Times повідомила, що чотиристороння угода, щодо забезпечення безпечного проходження українського зерна через Чорне море може бути підписана найближчими днями. Наразі між Україною і РФ залишаються розбіжності, щодо безпеки портів і суден уздовж експортного шляху. Якщо ці питання будуть узгодженні, то експорт може розпочатися за три тижні, заявляють джерела видання.

Президент країни-агресора Володимир Путін після саміту в Тегерані 19 липня заявив, що Росія готова сприяти українському експорту за умови, що Захід зніме всі обмеження на експорт продовольства з РФ. 

Раніше США, ЄС та інші країни неодноразово наголошували, що їхні санкції не стосуються продовольства, яке постачається в РФ або з неї. Зокрема, Мінфін США опублікував офіційні роз’яснення з цього приводу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні