Категорія
Новини
Дата

США обіцяють експортерам «гарантійні листи» для вивезення зерна з РФ. Компанії побоюються санкцій

США готові надати «гарантійні листи» судноплавним і страховим компаніям, які побоюються санкцій через участь в експорті зерна та добрив з Росії. Про це заявила постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Санкції не поширюються на вивіз зерна та добрив, але «компанії трохи нервують, і ми готові надіслати їм гарантійні листи, якщо це допоможе їх заспокоїти», зазначила Томас-Грінфілд.
  • На РФ та Україну припадає третина світових постачань пшениці, при цьому Росія також є ключовим експортером добрив, а Україна – великим експортером кукурудзи та олії, нагадує Reuters. Після вторгнення РФ у чорноморських портах України знаходилося понад 20 млн т зерна. 
  • На засіданні Ради безпеки ООН 21 травня зазначалося, що запасів пшениці у світі вистачить лише на 10 тижнів.

Контекст

РФ готова сприяти безперешкодному морському транзиту вантажів у координації з турецькими партнерами, зокрема з українських портів, заявив Путін у телефонній розмові з президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом. У Кремлі наголосили, що РФ може експортувати «суттєві обсяги добрив та сільгосппродукції – у разі зняття відповідних антиросійських санкційних обмежень».

26 травня Путін пропонував сприяння у вирішенні продовольчої кризи за умови зняття санкцій з Росії під час телефонної розмови з премʼєр-міністром Італії Маріо Драгі.

Війна в Україні вже вплинула на близько 25% світової торгівлі зерновими та призвела до зростання світових цін і зниження доступу до продуктів харчування в країнах-імпортерах з України та РФ, зокрема пшениці та соняшникової олії.

Наслідки війни мають глобальний і системний характер, у тому числі через те, що 36 країн розраховують на постачання з України та РФ пшениці, йдеться в доповіді «Глобальний вплив війни в Україні на продовольчу, енергетичну та фінансову системи», яку представив генсек ООН Антоніу Гутерреш. За його словами, «нинішній шторм» загрожує зруйнувати економіку багатьох країн.

В ООН попереджали, що якщо РФ не розблокує порти України, це спровокує глобальну продовольчу катастрофу, наслідком якої стануть голод, масова міграція та політична нестабільність у світі.

Минулого тижня ЄС заявив, що організує «зелені» коридори для експорту українського зерна.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні