Категорія
Новини
Дата

США підвищили облікову ставку на 0,5% — найбільше з 2000 року

Федеральний резерв США підвищив облікову ставку на 0,5%, найбільше з 2000 року. Про це йдеться в повідомленні ФРС.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • ФРС підвищив цільовий діапазон на 0,5 в.п. – до діапазону з 0,75% до 1%.
  • Попри падіння економіки США у першому кварталі року, витрати домогосподарств та інвестиції залишалися на високому рівні. Рівень безробіття значно знизився, зазначають у Федеральному резерві.
  • Водночас інфляція залишається високою, що відображає дисбаланс попиту та пропозиції внаслідок пандемії, підвищення цін на енергоносії та більш широкий ціновий тиск.
  • «Вторгнення Росії в Україну спричиняє величезні людські та економічні труднощі. Наслідки для економіки США дуже невизначені», – йдеться в заяві. Зокрема, повномасштабна війна створює додатковий тиск на інфляцію та, ймовірно, вплине на економічну активність. Натомість пов’язані з COVID-19 перебої в Китаї, ймовірно, посилять логістичні проблеми.

Контекст

У березні річна інфляція в США прискорилася до 8,5% із 7,9% у лютому. Зростання цін оновило рекорд із січня 1982 року, тобто за понад 40 років. При цьому очільник ФРС Джером Павелл у ході пресбрифінгу за підсумками засідання Федерального комітету відкритого ринку підкреслив, що інфляція в країні наразі надто швидка, тож Федрезерв діятиме відповідно. 

«Серед членів Комітету є значне відчуття того, що додаткові підвищення ставки на 0,5% будуть обговорюватися на низці наступних засідань», – зазначив він.

У березні Федеральний резерв США вперше з 2018 року підвищив облікову ставку з 0,25% до 0,5%, аби приборкати інфляцію.

Згідно з середнім прогнозом посадовців ФРС, ключова ставка закінчить рік на рівні близько 1,9%, після чого зростатиме до близько 2,8% у 2023 році. На такому ж рівні вона залишатиметься у 2024 році, хоча прогнози наразі знаходяться в умовах особливої невизначеності через війну в Україні та нові локдауни в Китаї. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні