Категорія
Новини
Дата

США та Велика Британія атакували військові обʼєкти хуситів у Ємені. Головне

Авіація та бойові кораблі США та Великої Британії в ніч на 12 січня завдали ударів по військових обʼєктах хуситів у Ємені, які за підтримки Ірану атакували торгові судна у Червоному морі. За даними американських ВПС, загалом було понад 60 ударів по 16 цілям.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Удари завдані насамперед по аеродромах, з яких, за даними розвідки, запускалися ракети та дрони, а також по складах зброї та радарів.
  • Співрозмовники Reuters в адміністрації США повідомили, що в операції брали участь літаки, кораблі та підводний човен. За даними джерел CNN, також застосовувалися крилаті ракети Tomahawk.
  • ВПС США повідомили, що удар було завдано по командним пунктам, складам боєприпасів, виробничим обʼєктам та пунктами запусків ракет, систем ППО хуситів.
  • Британські Повітряні сили повідомили, що в операції в Ємені брали участь чотири їх літаки Typhoon, які долетіли з бази на Кіпрі з дозаправкою в повітрі. Удари вони завдали бомбами Paveway IV із супутниковим та лазерним наведенням.
  • Зокрема, атаки зазнали міжнародний аеропорт Ходейда на заході Ємену, міжнародний аеропорт Таїз та прилеглі до них райони, а також райони на південному заході Ємену та аеропорт, що обслуговує місто Абс на північному заході Ємену, повідомив CNN. Ударів зазнали авіабаза Аль-Дайламі, на північ від столиці Ємену Сани, та табір хуситів у північній єменській провінції Сааде.
  • У заяві США, Великої Британії, Австралії, Бахрейну, Канади, Данії, Німеччини, Нідерландів, Нової Зеландії та Південної Кореї, йдеться, що удару по військових обʼєктах хуситів було завдано відповідно до невідʼємного права держав на індивідуальну та колективну самооборону.
  • Президент Джо Байден зазначив, що удари США є «прямою відповіддю на безпрецедентні напади хуситів на міжнародні морські судна у Червоному морі». Він наголосив, що понад 50 країн постраждали внаслідок 27 нападів хуситів на міжнародне комерційне судноплавство.

Ключова цитата

«Ці цілеспрямовані удари є чітким сигналом того, що Сполучені Штати та наші партнери не зазнають нападів на наш персонал і не дозволять ворожим субʼєктам ставити під загрозу свободу судноплавства на одному з найважливіших комерційних маршрутів у світі. Я без вагань за необхідності вживу подальших заходів щодо захисту наших людей та вільної міжнародної торгівлі», – заявив Джо Байдена.

Контекст

Обстріл суден, які йдуть через міжнародні води Червоного моря, почастішали в грудні на тлі воєнних дій у Секторі Гази. Удари по цивільних суднах, які нібито повʼязані з Ізраїлем або туди прямують, завдають єменські хусити, які підтримують ХАМАС. Вони використовують ракети та безпілотники.

У середині грудня міністр оборони США Ллойд Остін оголосив про початок міжнародної операції «Вартовий процвітання», метою якої стане забезпечення безпеки судноплавства в Червоному морі після «безрозсудних нападів єменських хуситів». За його словами, разом зі США в операції візьмуть участь Велика Британія, Бахрейн, Канада, Франція, Італія, Нідерланди, Норвегія, Сейшельські острови та Іспанія.

Через водний шлях, що зʼєднує Червоне та Середземне моря, проходить від 10% до 15% світової торгівлі й 30% контейнерних перевезень. Це – основний торговий маршрут між країнами Азії та Європою. 

Атаки єменських хуситів уже призвели до зростання цін на нафту та природний газ. Низка судноплавних компаній, включаючи A.P. Moeller-Maersk AS і Hapag-Lloyd оголосили про припинення проходу своїх суден через Червоне море.

Кількість контейнеровозів у гирлі Червоного моря, що прямують до Суецького каналу або з нього, в перший тиждень січня скоротилася на 90% порівняно з початком 2023 року.

9 січня хусити здійснили одну з найбільших комбінованих атак на судноплавство. Центральне командування США повідомило, що військові кораблі та літаки США та Великої Британії збили 18 дронів, дві протикорабельні крилаті ракети та одну балістичну ракету.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні