Категорія
Новини
Дата

США та Велика Британія розслідують перекази криптовалют на російську біржу на $20 млрд – Bloomberg

США та Велика Британія перевіряють криптовалютні транзакції на суму понад $20 млрд, які пройшли через російську віртуальну біржу, у рамках зусиль союзників щодо боротьби з ухиленням від санкцій, пише Bloomberg. Зокрема, вивчаються перекази Tether на біржу Garantex.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами джерел, платежі, що знаходяться під пильною увагою, проходили через московську криптобіржу Garantex з використанням криптовалюти Tether, привʼязаної до долара. Джерела повідомили, що ці перекази відбулися після того, як на Garantex були накладені санкції США та Великої Британії за підозрою у сприянні фінансовим злочинам та незаконним операціям у Росії.
  • Адміністрація Байдена намагається притиснути криптовалютні біржі, такі як Garantex, із перших днів війни. За словами джерел, транзакції на суму $20 млрд будуть одним із найбільших порушень санкцій проти Росії з моменту їх введення.
  • Розслідування тривають, і ще зарано чекати їх висновків, враховуючи складність і непрозорість транзакцій із криптовалютами, сказали інформатори.
  • Згідно з аналізом TRM Labs, Tether був найчастіше використовуваним стейблкоїном для злочинної діяльності в криптовалюті минулого року, його повʼязують із незаконними транзакціями на суму $19,3 млрд у 2023 році проти $24,7 млрд у попередньому році.
  • Tether Holdings заперечує свідоме сприяння злочинності та заявляє, що співпрацює з правоохоронними органами. 

Контекст

У відповідь на запитання щодо американо-британського розслідування компанія Tether Holdings заявила, що заморозила всі активи організацій, адреси яких перебувають у списку санкцій США.

Garantex була заснована в 2019 році в Естонії, хоча уряд США заявив, що більшість її операцій зараз базуються в Москві. Раніше цього місяця вона заявила, що прагне запобігти використанню біржі для незаконної діяльності і активно співпрацювала з владою Європи та США, поки на неї не були накладені санкції. Garantex заявила, що, як і раніше, співпрацює з іншими міжнародними правоохоронними органами і намагається уникати сприяння злочинній діяльності.

Міністерство фінансів США звинуватило Garantex у тому, що вона дозволила «зловживати її системами незаконним субʼєктам», у тому числі проігнорувавши свої зобовʼязання щодо боротьби з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму, одночасно оголосивши про власні санкції проти фірми у квітні 2022 року. США повʼязали Garantex із транзакціями на незаконну діяльність на суму понад $100 млн.

На своєму сайті Garantex повідомляє, що дозволяє здійснювати виведення коштів через карти ПАТ «Сбербанк Росії», АТ «Тінькофф Банк» та АТ «Альфа-Банк» – російських банків, які потрапили під санкції США та деяких їх союзників. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні