Категорія
Новини
Дата

США запровадили санкції проти криптооператорів, які допомагали Росії обходити санкції

Міністерство фінансів США оголосило про запровадження санкцій проти організацій та осіб у Росії та інших країнах, які допомагали Кремлю проводити незаконні фінансові операції на крипторинках та обходити обмеження. Про це йдеться в повідомленні Офісу контролю за іноземними активами Мінфіну (OFAC).

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Санкції запроваджено проти 13 організацій, а також двох фізосіб, які розробляють або пропонують послуги у віртуальних активах та дозволяють ухилятися від санкцій США.
  • Під обмеження потрапили російські компанії, які співпрацюють із російськими банками: B-Crypto, «Системи розподіленого реєстру», «Лайтхаус», «Центр розробки електронних платіжних засобів» і «Атомайз».
  • До списку внесено також оператора платформи «Мастерчейн» («Система розподіленого реєстру»). Його засновники – банк ВТБ, Газпромбанк, Московська біржа, Промсвязьбанк, Національна система платіжних карток (НСПК) та Асоціація «Фінтех».
  • Серед іноземних компаній, які потрапили під санкції, зокрема, Tokentrust Holdings Ltd. (Кіпр), Bitfingroup OÜ (Естонія), Crypto Explorer (ОАЕ).
  • Зазначається, що принаймні п’ять організацій контролюються особами, проти яких уже були введені санкції США раніше.

Контекст

Загроза введення США санкцій проти фінансових компаній, які ведуть бізнес із РФ, вже вдарила по турецько-російській торгівлі, порушивши або загальмувавши деякі платежі як за російську нафту, так і за турецький експорт.

Зокрема, турецький термінал Дертйол, який у 2023 році прийняв рекордні обсяги російської нафти, більше не прийматиме вантажі з Росії через посилення санкцій з боку США.

Дубайські банки також почали згортати бізнес із росіянами. Після запровадження західних санкцій за вторгнення в Україну Дубай став одним із головних каналів звʼязку із зовнішнім світом для російського бізнесу та олігархів. Головний державний банк Emirates NBD почав обслуговувати торгівлю російською нафтою у великих обсягах і відкрив підрозділ роботи з заможними росіянами, які шукають притулку для своїх капіталів. Але в останні місяці США почали чинити сильний тиск на ОАЕ, тому Emirates NBD закрив російський підрозділ і багато російських рахунків.

Китайський Kunlyn Bank, що контролюється національною нафтогазовою корпорацією (CNPC), повідомив своїм клієнтам, що з 29 березня повністю припиняє обробляти платежі з Росії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні