Категорія
Новини
Дата

США ведуть переговори з Ізраїлем про відправку восьми систем ППО Patriot Україні – FT

2 хв читання

США, Ізраїль та Україна ведуть переговори про постачання Києву до восьми систем ППО Patriot, що значно підвищить його здатність протистояти російським ударам, пише Financial Times.

Раніше Ізраїль відхиляв запити України щодо систем ППО. Угода може ознаменувати зрушення у відносинах Ізраїлю з РФ та серйозне зміцнення оборонних можливостей України. Наразі Україна має, принаймні, чотири системи Patriot від США і Німеччини.

📲 Forbes Ukraine у WhatsApp. Підписуйтесь й читайте головне про бізнес та економіку

Ключові факти

  • Хоча угода ще не остаточно оформлена, швидше за все, вона включатиме відправлення систем Patriot спочатку з Ізраїлю до США, а потім постачання в Україну.
  • За словами пʼяти джерел, угода обговорювалися між міністрами та високопосадовцями трьох країн.
  • У квітні Ізраїль заявив, що почне виведення з експлуатації восьми батарей Patriot, яким вже понад 30 років, і замінить їх досконалішими системами.
  • Однак батареї, які використовувалися в поточній війні Ізраїлю з ХАМАС, досі не зняті з озброєння через побоювання, що напруженість у відносинах з угрупованням бойовиків «Хезболла», що підтримується Іраном, може перерости в повномасштабну війну.
  • Хоча передача всіх восьми систем обговорювалася, вони, можливо, не всі будуть відправлені до України, сказали чотири джерела.
  • Троє людей, знайомих з ходом обговорень, повідомили, що міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в останні тижні провів переговори з цього питання зі своїм американським колегою Ентоні Блінкеном. Також радник Білого дому національної безпеки Джейк Салліван як мінімум двічі обговорював це питання з Андрієм Єрмаком, головою офісу президента України.
  • «Україна продовжує працювати з різними країнами світу над отриманням додаткових систем Patriot», — заявив Кулеба Financial Times, хоча і не підтвердив факт переговорів.
  • Крім дискусій між США та Україною, джерело повідомило, що між Ізраїлем та Києвом також велися прямі переговори про передачу Patriot.

Контекст

Україна закликала західних союзників надати їй системи ППО, зокрема Patriot американського виробництва. Минулого тижня США оголосили, що припиняють постачання ракет-перехоплювачів Patriot іншим країнам, щоб віддати пріоритет постачання Україні.

Ізраїль виявляє обережність, займаючи чийсь бік у питанні вторгнення Росії на Україну, враховуючи вплив Москви у Сирії. Але офіційні особи США спробували переконати уряд Біньяміна Нетаньягу в тому, що все тісніші звʼязки Росії з Іраном, особливо в галузі військової співпраці, є серйознішою проблемою.

Вашингтон щорічно надає Ізраїлю близько $3,8 млрд на військову підтримку, а до квітня виділив додатково $14 млрд у вигляді надзвичайних фондів для свого союзника з моменту початку війни з ХАМАС.

Ізраїльські батареї M901 PAC-2 є більш старим варіантом, ніж системи Patriot, які зараз знаходяться в Україні. Але, за словами військових аналітиків, стара модель, як і раніше, повністю сумісна з новими.

Ізраїль також має достатні запаси ракет-перехоплювачів, які також потрібні Україні, на додаток до батарей, за словами однієї джерела. Аналітики також заявили, що старі ізраїльські ракети-перехоплювачі мали більшу дальність польоту та більшу боєголовку, ніж нова модель PAC-3. Це може зробити їх добре підходящими для перехоплення російських винищувачів, які скидають бомби на українські міста та військові позиції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд