Категорія
Новини
Дата

Країни НАТО обговорили можливі санкції проти РФ. Байден заявив про «повну одностайність» із європейськими лідерами

У разі вторгнення Росії в Україну мають бути запроваджені «безпрецедентні санкції» проти РФ, йдеться у заяві канцелярії прем'єрміністра Великої Британії Бориса Джонсона після онлайн-зустрічі з лідерами країн НАТО, ЄС та Єврокомісії. Президент США Джо Байден назвав зустріч «дуже хорошою».

Ключові факти

  • Лідери США, Італії, Польщі, Франції, Німеччини, Британії, ЄС, Єврокомісії та НАТО погодилися з тим, що у разі подальшого вторгнення РФ в Україну союзники повинні вжити «швидких заходів у відповідь, включаючи безпрецедентний пакет санкцій». Вони домовилися координувати усі подібні заходи реагування, зазначається в повідомленні.
  • Партнери погодилися з тим, що міжнародна спільнота не повинна зазнавати жодних дій, «які підривають суверенітет України».
  • Лідери наголосили, що дипломатичні переговори з РФ є «першочерговим завданням».
  • «Дуже, дуже, дуже хороша зустріч. Повна одностайність з усіма європейськими лідерами», – прокоментував розмову президент США Джо Байден, повідомляє ВВС.
  • Глава НАТО Єнс Столтенберг після переговорів попередив РФ, що агресія проти України обійдеться їй дорого, Джонсон зазначив «важливість міжнародної єдності перед зростаючою ворожістю Росії», а Олаф Шольц закликав Росію зробити видимі кроки для деескалації конфлікту.

Контекст

10 січня в Женеві відбулися переговори РФ та США щодо гарантій безпеки в Європі. 12 січня відбулося засідання Ради Росія–НАТО, а 13 січня – переговори Росії та ОБСЄ. Росія заявляла, що переговори були безрезультатними.

У США на початку січня представили новий пакет санкцій проти Росії у разі вторгнення до України. Документ передбачає низку заходів, зокрема, заборону на операції з російськими компаніями у низці ключових секторів, а також відключення РФ від міжнародної міжбанківської системи SWIFT.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні