Категорія
Новини
Дата

Країни НАТО обговорили можливі санкції проти РФ. Байден заявив про «повну одностайність» із європейськими лідерами

У разі вторгнення Росії в Україну мають бути запроваджені «безпрецедентні санкції» проти РФ, йдеться у заяві канцелярії прем'єрміністра Великої Британії Бориса Джонсона після онлайн-зустрічі з лідерами країн НАТО, ЄС та Єврокомісії. Президент США Джо Байден назвав зустріч «дуже хорошою».

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Лідери США, Італії, Польщі, Франції, Німеччини, Британії, ЄС, Єврокомісії та НАТО погодилися з тим, що у разі подальшого вторгнення РФ в Україну союзники повинні вжити «швидких заходів у відповідь, включаючи безпрецедентний пакет санкцій». Вони домовилися координувати усі подібні заходи реагування, зазначається в повідомленні.
  • Партнери погодилися з тим, що міжнародна спільнота не повинна зазнавати жодних дій, «які підривають суверенітет України».
  • Лідери наголосили, що дипломатичні переговори з РФ є «першочерговим завданням».
  • «Дуже, дуже, дуже хороша зустріч. Повна одностайність з усіма європейськими лідерами», – прокоментував розмову президент США Джо Байден, повідомляє ВВС.
  • Глава НАТО Єнс Столтенберг після переговорів попередив РФ, що агресія проти України обійдеться їй дорого, Джонсон зазначив «важливість міжнародної єдності перед зростаючою ворожістю Росії», а Олаф Шольц закликав Росію зробити видимі кроки для деескалації конфлікту.

Контекст

10 січня в Женеві відбулися переговори РФ та США щодо гарантій безпеки в Європі. 12 січня відбулося засідання Ради Росія–НАТО, а 13 січня – переговори Росії та ОБСЄ. Росія заявляла, що переговори були безрезультатними.

У США на початку січня представили новий пакет санкцій проти Росії у разі вторгнення до України. Документ передбачає низку заходів, зокрема, заборону на операції з російськими компаніями у низці ключових секторів, а також відключення РФ від міжнародної міжбанківської системи SWIFT.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні