Категорія
Новини
Дата

У Сенаті США підготували законопроєкт про санкції особисто проти Путіна. Що ще в документі (Оновлено)

Президент РФ Володимир Путін особисто може потрапити під санкції США у разі вторгнення Росії до України, пише Washington Post. Таку можливість сенатори-демократи передбачили в альтернативному санкційному законопроєкті.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Сенатори під шефством демократа Роберта Менендеса сьогодні мають оприлюднити проєкт нових санкцій, які США можуть запровадити, якщо РФ здійснить вторгнення до України. Документ включає широкі санкції щодо вищих російських військових та урядових чиновників та особисто проти Путіна. Крім того, він передбачає обмеження роботи ключових банківських установ та платіжної системи SWIFT.
  • У законопроекті пропонується «розглянути всі доступні заходи» для недопущення запуску газопроводу «Північний потік — 2». Проект Газпрому названо у документі «інструментом зловмисного впливу Російської Федерації».
  • Менендес сказав, що покарання, викладені в його законопроєкті, «абсолютно ясно дають зрозуміти, що Сенат США не буде бездіяльним, коли Кремль загрожує повторним вторгненням в Україну». За його словами, у законопроєкті є чіткий сигнал Росії: «Путіну не потрібно розвалювати свою економіку і йому не потрібно жертвувати життям свого народу в марній спробі переписати карту Європи».
  • Білий дім підтримав «законопроєкт Менендеса», зазначив представник Ради нацбезпеки. За його словами, в адміністрації Байдена вважають, що він показує, «наскільки серйозними будуть наслідки для російської економіки, якщо Путін вирішить вторгнутися на територію сусідньої держави».

Оновлено. Комітет із міжнародних відносин Сенату США опублікував текст нового санкційного законопроекту.

Зокрема, у ньому є глава про збільшення військової допомоги Україні (на $500 млн у 2022 році у разі вторгнення РФ) та інших засобів протистояння Росії в Європі.

Документ передбачає персональні санкції проти Путіна та російських чиновників не лише у разі вторгнення в Україну, а й після «значної ескалації» порівняно з груднем 2021 року.

Перелік санкцій

  • Персональні санкції проти вищих російських чиновників (президента, премʼєр-міністра, глави МЗС, міністра оборони та голови Генштабу, а також командувачів усіх видів військ).
  • Санкції проти як мінімум трьох російських банків із 12 перерахованих у законопроекті. Після закінчення 90 днів після цього санкції можуть бути введені проти структур, які надають банкам, що потрапили під санкції, послуги з обміну повідомленнями про транзакції (йдеться про платіжну систему SWIFT).
  • Заборона громадянам США операцій із новими випусками російського держборгу та борговими паперами не менше ніж 10 держкомпаній.
  • Заходи запобігання запуску «Північного потоку-2».

Контекст

У листопаді РФ почала нарощувати військову присутність на кордоні з Україною. Президент Росії Володимир Путін на переговорах з президентом США Джо Байденом озвучив низку вимог: припинити розширення НАТО на схід, відмовитися від створення військових баз на території держав колишнього СРСР, а також не розміщувати збройні сили та озброєння в європейських державах на додачу до сил, які вже були розміщені станом на травень 1997 року.

Американо-російські переговори в Женеві 10 січня, що тривали вісім годин, закінчилися безрезультатно. Проте із заяв їх учасників американські коментатори роблять висновок про те, що США відкинули головне із списку вимог Росії – гарантії невступу України до НАТО. 12 січня має відбутися засідання Ради РФ – НАТО у Брюсселі. На 13 січня намічені переговори представників Росії та ОБСЄ у Відні.

Росія розмістила біля кордонів України додаткові ударні сили для атаки з повітря, написало 11 січня видання New York Times з посиланням на інформацію від посадових осіб США. Бойові та транспортні вертольоти, поряд із штурмовиками, стануть перевагою Росії, якщо Путін вирішить вторгнутися до України, заявляють співрозмовники видання. Увечері 11 січня Міноборони РФ повідомило про початок військових навчань поблизу кордону України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні