Категорія
Новини
Дата

Структури Коломойського та Веревського найбільше ввозять в Україну обладнання для майнінгу криптовалют – дослідження

Лідерами із ввезення в Україну спеціалізованого обладнання для майнінгу є підприємства, пов'язані з бізнесменами Ігорем Коломойським та Андрієм Веревським, пише НВ.Бізнес з посиланням на дані агентства бізнес-розвідки Molfar. З 2017 року їхні структури витратили мільйони доларів на таке обладнання.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Запорізький завод феросплавів — безперечний лідер із ввезення спецобладнання для майнінгу. У 2021 році підприємство ввезло в Україну блоків обробки інформації на $18,3 млн. Більшість обладнання (на $17,9 млн) поставили АТ ЗФЗ із Грузії від компанії Georgian Manganese наприкінці квітня 2021 року.
  • Компанія Georgian Manganese входить в орбіту Ігоря Коломойського, свідчить розслідування Схем. У 2017 році Коломойський через цю компанію вклав $50 млн у майнінг-ферму і планував з партнерами видобути 50 000 біткоїнів. Загалом у 2021 році ЗФЗ імпортував із Грузії та Китаю обладнання для майнінгу майже на 750 млн грн.
  • ТОВ «Агро Логістика Тиврів» займає другу позицію із загальною сумою закупівель у $1,54 млн. Підприємство, прописане в Кропивницькому, з листопада 2017 по січень 2019 року здійснило десять закупівель обладнання Bitfury b8, Asic bitmain тощо.
  • Агро Логістика Тиврів, за даними YouControl, входить до групи KERNEL. Кінцевим бенефіціаром кропивницької фірми, згідно з YouControl, є глава KERNEL Андрій Веревський.
  • Компанія «Дата Процесінг Технолоджі» (Київ) посіла третє місце у списку. У серпні та жовтні 2019 року вона закупила 465 Asic-майнерів Innosilicon T3+57T на суму $1,15 млн.
  • ТОВ «ДПТ» належить Олегу Шейку. Раніше, згідно з даними YouControl, він працював на держслужбі — деякий час очолював Державну службу України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва.

Рейтинг 10 найбільших компаній та фізосіб, що ввозили майнінг-обладнання

Структури Коломойського та Веревського найбільше ввозять в Україну обладнання для майнінгу криптовалют – дослідження /Фото 1

Як рахували

До переліку, сформованому експертами Molfar, потрапили українські компанії та фізичні особи, які з 2017 року (з початку активізації майнінг-індустрії по всьому світу), згідно з даними сервісу 52wmb (аналізує митні накладні), закуповували обладнання для майнінгу криптовалюти — Asic на суму від $15 000. Досліджувалися безпосередньо закупівлі блоків обробки інформації (місцями з мінімально необхідними програмами), без урахування вартості іншого допоміжного обладнання та конструкцій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні