Категорія
Новини
Дата

Коломойський та Боголюбов домоглися перенесення на рік суду у Лондоні за справою ПриватБанку. За цей час вимоги до них зростуть до $4,5 млрд 

Перші слухання у Високому суді Лондона по суті справи за позовом ПриватБанку проти колишніх власників Ігоря Коломойського та Генадія Боголюбова мали відбутися у червні 2022 року, однак після клопотання відповідачів суд переніс слухання на рік. Про це в інтерв’ю Forbes розповів СЕО банку Герхард Бьош.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У клопотанні до суду представники Коломойського та Боголюбова зазначили, що війна в Україні істотним чином вплинула на їх спроможність брати участь у засіданнях. ПриватБанк виступав проти перенесення.
  • Банк продовжить нараховувати проценти у розмірі близько $500 000 щодня, що збільшить суму позову майже до $4,5 млрд.
  • ПриватБанк через війну не змінив свою позицію та хоче повернути усі кошти, що були виведені незаконним чином, зазначив Бьош.

Контекст

У грудні 2017 року вже державний ПриватБанк звернувся до Високого суду Лондона з позовом про повернення виведених активів колишніми власниками Ігорем Коломойським та Геннадієм Боголюбовим і пов’язаними з ними британськими компаніями на суму понад $2,5 млрд та домігся та всесвітнього арешту їх активів.

У грудні 2018 року суд визнав позов невідповідним його юрисдикції, проте банк оскаржив це рішення в Апеляційному суді Англії та Уельсу у жовтні 2019 року. Припис суду про всесвітній арешт активів лишився чинним до винесення судового рішення по суті, а сума збитків з урахуванням нарахованих процентів зросла до $3 млрд.

З урахуванням позовів банку проти колишніх власників до судів США, Ізраїлю та Кіпру загальна сума претензій до колишніх власників у закордонних юрисдикціях — понад $10 млрд.

У 2016 році держава витратила на докапіталізацію націоналізованого ПриватБанку $5,5 млрд. Суму збитків підтвердили детективи агенції Kroll, що проводили forensic audit банку після його націоналізації.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні