Категорія
Новини
Дата

Суд зобовʼязав РФ виплатити $5 млрд компенсації за збитки «Нафтогазу» в Криму

Арбітражний трибунал при постійній палаті Третейського суду в Гаазі зобов’язав Росію виплатити на користь «Нафтогазу» $5 млрд компенсації за збитки та втрачене майно компанії у Криму, починаючи з 2014 року, повідомив голова «Нафтогазу» Олексій Чернишов.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Зокрема, йдеться про відшкодування активів, спрямованих на розробку газових родовищ і розвиток іншої стратегічно важливої інфраструктури, яка стала однією з головних мішеней РФ під час окупації півострова дев’ять років тому.
  • Згідно із повідомленням пресслужби компанії, арбітражний трибунал підтвердив, що Росія повинна в повному обсязі компенсувати збитки «Нафтогазу», спричинені незаконним захопленням РФ активів компаній групи у Криму. 
  • Суд встановив, що сума компенсації повинна дорівнювати справедливій ринковій вартості активів «Нафтогазу» до моменту їх експропріації. «Попри наполягання Росії на тому, що «Нафтогаз» не має права на будь-яку компенсацію за експропріацію його активів, арбітражний трибунал не погодився з таким твердженням», – сказано у повідомленні. 
  • «Сума компенсації, встановлена цим рішенням, є найбільшою сумою, присудженою міжнародним арбітражним трибуналом як компенсація за експропріацію Росією активів у Криму», – йдеться у релізі. 
  • Суд також ухвалив рішення, що Росія повинна відшкодувати «Нафтогазу» витрати, пов’язані з цим арбітражним провадженням.
  • В «Нафтогазі» нагадали, що арбітражні рішення можна виконувати через механізм примусового виконання, тож у разі відмови РФ від добровільного виконання рішення, відповідно до Нью-Йоркської конвенції 1958 року, «Нафтогаз» має право розпочати процес визнання та допуску до примусового виконання рішення на території тих держав, де знаходяться активи Російської Федерації. 

Контекст

У жовтні 2016 року «Нафтогаз» та шість інших компаній групи ініціювали арбітражне провадження проти РФ на підставі угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом РФ про заохочення та взаємний захист інвестицій, також відомої як українсько-російська Угода про захист інвестицій. 

«Нафтогаз» просив арбітражний трибунал зобов’язати РФ виплатити компенсацію за порушення Угоди про захист інвестицій, зокрема, за незаконну експропріацію стратегічно важливих енергетичних інвестицій «Нафтогазу».

У липні 2022 року Гаазький апеляційний суд підтвердив юрисдикцію арбітражного трибуналу у справі. Арбітражне рішення винесли після слухань, які завершилися в березні 2022 року, щодо визначення суми компенсації.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні