ВАКС відмовив у продовженні строків досудового розслідування справи Коболєва /з особистого архіву
Категорія
Новини
Дата

ВАКС відмовив у продовженні строків досудового розслідування справи Коболєва

з особистого архіву

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду відмовив у задоволенні клопотання детектива НАБУ про продовження строків досудового розслідування щодо колишнього голови правління НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва, йдеться у повідомленні суду. Коболєва підозрюють в розкраданні понад 229 млн грн – частини премії за перемогу над «Газпромом» у Стокгольмському арбітражі. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • В суді повідомили, що мотиви та обґрунтування такого рішення оголосять 17 квітня. 
  • У Transparency International Ukraine зазначили, що ця ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.
  • Тож САП має 5 днів на те, щоб звернутися з обвинувальним актом до суду, або закрити кримінальне провадження, або звернутися до суду з клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності.
  • Після цього рішення Коболєв повідомив, що детективи НАБУ вручили йому копію нового клопотання про продовження строку досудового розслідування в справі. «Яке прямо суперечить сьогоднішньому рішенню суду, яке не підлягає оскарженню. Яке цікаве трактування КПК», – написав він.

Контекст

Екскерівник «Нафтогазу» Андрій Коболєв майже рік не зʼявлявся в Україні. Повернувшись, він отримав від НАБУ і САП підозру в розкраданні понад 229 млн грн – частини премії за перемогу над «Газпромом» у Стокгольмському арбітражі. Коболєву загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі.

Слідство вважає, що Коболєв незаконно себе преміював. Нормативно визначений розмір таких виплат для Коболєва не міг перевищувати 37,48 млн грн. При цьому НАБУ не вказує, де саме прописаний цей норматив.

23 січня Вищий антикорупційний суд (ВАКС) відмовив прокурору в обранні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави в 365 млн грн Коболєву.

1 березня Апеляційна палата ВАКС призначила ексголові «Нафтогазу» Коболєву заставу розміром 229 млн грн. Рішення означає, що підозра Коболєву є обґрунтованою.

14 березня ВАКС зобовʼязав колишнього голову НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва носити електронний браслет

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні