Категорія
Новини
Дата

Сукупна вартість усіх українських стартапів – €23,3 млрд. Це на €4 млрд менше, ніж у 2021 році

Загальна вартість усіх українських стартапів оцінюється у €23,3 млрд станом на листопад 2022 року. У 2021-му цей показник був вищим – €27,1 млрд. Про це йдеться у Стратегії розвитку інновацій від Мінцифри, що є в розпорядженні Forbes.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • З 2017 року загальна вартість українських стартапів виросла у більш ніж 9 разів – з €2,5 млрд до €23,3 млрд.
  • В Україні налічується 1500 активних стартапів.
  • Ще понад 600 стартапів було засновано в Україні або українськими командами засновників та/або випускниками українських університетів. 
  • Також в Україні започатковано понад 500 іноземних стартапів, які відкрили офіси в Україні, а також сотні постачальників послуг і студій розробки програмного забезпечення.

Контекст

Наприкінці червня 2023-му Forbes опитав 18 найактивніших гравців – українські та сфокусовані на Україні фонди – про стан їхніх портфельних проєктів. На липень 2023 року в активі опитаних фондів нараховується щонайменше 343 інвестиції. Самих стартапів – дещо менше, адже у частину компаній вкладалися одразу кілька учасників опитування.

Єдина втрата воєнного часу – сервіс доставки свіжої риби Seadora з портфеля SMRK Олександра Косована. Втративши український ринок, засновник Андрій Дрогобицький намагався знайти нове фінансування й перезапустити стартап у Дубаї, але зрештою фонду довелося списати інвестицію. Також на паузі – малоактивні, але не закриті – ще три проєкти з орбіти Українського фонду стартапів (USF). Це сервіс онлайн-підбору взуття 4Comfortshoes, розробник віддрукованих на 3D-принтері окулярів Monor і сервіс аналітики для містобудування GeoDesign.

Натомість після 24 лютого 2022-го закрито щонайменше 83 угоди з українськими проєктами. Частина з них наразі не анонсована. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні