На два фронти. Український фонд стартапів перейшов на воєнні рейки й дає гранти здебільшого MilTech-стартапам. Чи знайдуться гроші для «цивільних» /Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна
Категорія
Інновації
Дата

На два фронти. Український фонд стартапів перейшов на воєнні рейки й дає гранти здебільшого MilTech-стартапам. Чи знайдуться гроші для «цивільних»

Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна

Український фонд стартапів (USF) з 24 лютого переключився на MilTech. Грантову програму для «цивільних» розробок планують відновити у 2023-му. Чи вистачить грошей на обидва напрями.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

26 квітня в Україні запустили кластер оборонних технологій Brave1. Це спільна ініціатива Мінцифри, Міноборони, Генштабу, РНБО, Мінстратегпрому та Мінекономіки. Перше завдання – інвестувати у мілітарні стартапи, йдеться у презентації кластера.

Розробники дронів, військового софту й інших defence-продуктів можуть отримати $25 000 гранту на масштабування, $5000 – на акселерацію, оформлення документів тощо. Суми можуть збільшити, коли з’явиться додатковий бюджет, каже Forbes міністр цифрової трансформації Михайло Федоров

«Хочемо перетворитися на реального венчурного інвестора», – додає Федоров. Наскільки це амбітно?

Фінансуванням у Brave1 опікуватиметься державний Український фонд стартапів (USF), яким із грудня 2022-го керує Мінцифри. Він вважається найбільшим ангельським інвестором в країні – до російського нападу фонд видав $6,4 млн понад 250 стартапам. 

Проте за 14 місяців великої війни USF перейшов на військові рейки. З літа активна лише програма грантів по $35 000, що йдуть на «оборонку», відновлення й проєкти подвійного призначення. Бюджети теж змінились драматично. За 2020–2021 роки держава вклала в інновації 177 млн грн, за 2022-й – лише 47 млн грн.

Нині на рахунках USF є 220 млн грн, та понад половина – у державних військових облігаціях. Чи можуть розраховувати бодай на частину цих грошей далекі від MilTech стартапи?

На два фронти. Український фонд стартапів перейшов на воєнні рейки й дає гранти здебільшого MilTech-стартапам. Чи знайдуться гроші для «цивільних» /Фото 1

26 квітня в Україні запустили кластер оборонних технологій Brave1. Це спільна ініціатива Мінцифри, Міноборони, Генштабу, РНБО, Мінстратегпрому та Мінекономіки

Військові – окремо, цивільні – окремо

Останній «цивільний» Pitch Day Український фонд стартапів провів 11 лютого 2022-го. З повномасштабного вторгнення грантові програми призупинили, а влітку перезапустили у суто «військовому» форматі. З того часу держава вклала у молоді MilTech-стартапи 72 млн грн.

Brave1 за задумом має розділити цивільний і військовий потоки під парасолькою USF. Кластер, який очолила ексрадниця Мінекономіки Наталія Кушнерська, фокусуватиметься на БПЛА, кібербезпеці, роботах, засобах ураженнях тощо. Їхні розробники зможуть отримати $25 000 на закупку матеріалів, виробничих потужностей, виготовлення комплектуючих, R&D та фінансування зарплат (не більше 50% гранту). 

Європейські мілітарні стартапи у 2022-му отримали рекордні за останні 12 років €779 млн інвестицій. Проте український венчур попри патріотизм вкладати в напрямок не поспішає. Тим паче на ризикованих ранніх стадіях, коли до продукту може бути ще далеко.

Малий розмір ринку, проблеми з масштабуванням і екзитами – перераховує перепони CEO iClub Юрій Романюха. Це ангельська спільнота при венчурному фонді TA Ventures Вікторії Тігіпко, на її рахунку 109 раундів інвестування на $35 млн.

«Це капіталомістка індустрія, оскільки більшість MilTech-розробок є hardware», – продовжує Романюха. Проте Brave1 може допомогти у відсіві перспективних команд. «Підтримка стартапу кластером – зелене світло для інших інвесторів, які можуть сміливіше розглядати конкретну компанію в якості потенційно успішної», – каже Олександр Квятковський, член правління ГО «Аеророзвідка»

Лобістські функції Brave1

Одна з задач кластера – навести мости між розробниками й військовими. Раніше не було платформи, куди можна звернутись і зрозуміти справжні потреби армії, каже Квятковський. «Зазвичай потреби комунікують через якісь особисті зв’язки, проте на ділі вони можуть бути не релевантними, швидко застарівати або стосуватись малої групи користувачів», – говорить він.

У кластері стартапи зможуть презентувати військовим свої розробки, брати участь у військових хакатонах, проводити тестування на полігонах та в армії, сподіваються організатори Brave1.

Ще одна мета – розчистити шлях стартапу до допуску до експлуатації та прийняття на озброєння в ЗСУ. На оформлення документів і реєстрації він може отримати $5000 гранту. 

Де братиме гроші USF

Стати серйозним венчурним інвестором державі поки що не по кишені. Бюджет фонду інновацій на 2023-й – 100 млн грн. Для порівняння, американський ffVC збирається вкласти в українські стартапи вдесятеро більше – до $50 млн.

Керівництво USF очікує, що цьогоріч отримає від Мінфіну ще 120 млн грн, «інвестованих» в облігації. Проте й апетити зростають – паралельно має відновитися програма для «цивільних» із грантами по $25 000 і $50 000. Чи вистачить грошей одразу на два напрямки?

«На кілька місяців точно вистачить, – каже Федоров. – Якщо буде швидкий результат і його буде видно на полі бою, можна буде залучити бюджетні кошти». Він сподівається повторити досвід «Армії дронів». З 2022-го фінансування проєкту Мінцифри, що забезпечує українське військо безпілотниками, зросло до 30 млрд грн.   

Ще одна надія – грант для українських стартапів на €20 млн від Європейської інноваційної ради (EIC). Його може виграти один із дюжини консорціумів, що складаються із фондів, акселераторів, університетів, міністерств. USF є відразу у кількох, каже очільник фонду Павло Карташов.

За правилами EIC, один учасник консорціуму-переможця отримає €12 млн на гранти для стартапів. Ще €8 млн мають розподілити між рештою членів на іншу діяльність. Та перспективи виглядають не надто оптимістично.

На два фронти. Український фонд стартапів перейшов на воєнні рейки й дає гранти здебільшого MilTech-стартапам. Чи знайдуться гроші для «цивільних» /Фото 2

EIC мала оголосити переможця конкурсу у березні 2023-го, проте на день публікації цього тексту результатів ще немає. «Основна причина затримки, про яку вони не говорять публічно, – це страх корупції», – писав у телеграм-каналі наприкінці березня ветеран українського венчура Денис Довгополий.

Мінцифри натяки на корупційні ризики відкидає. «У Фонді стартапів авторитетна наглядова рада, – каже заступник Федорова Олександр Борняков. – Уявити, що Олена Кошарна, Вікторія Тігіпко чи Дмитро Шимків можуть піти на корупцію, абсурдно». 

Це може бути лише типова для Європи бюрократія, вважає директор Network VC Олександр Сорока. «Я намагаюся з ними не зв’язуватися, бо це дуже довгі гроші», – говорить він.

Офіційного пояснення затримки від EIC немає. 21 лютого на запит Forbes пресслужба ради запропонувала обговорити грант «через кілька тижнів», на повторний у квітні не відповіла.

«Хто б не виграв, €12 млн підуть на гранти українським стартапам, – каже Карташов. – А хто буде розпорядником цих коштів, уже не так принципово». Один з консорціумів, куди входить USF, відібрали до наступного етапу конкурсу, кажуть Forbes два топчиновиники з Мінцифри та з один з USF. Та святкувати рано – тепер EIC проводить комплаєнс-аудит. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні