Категорія
Новини
Дата

Світовий банк, МОН та Мінфін підписали низку угод на $415 млн. На що витратять кошти

2 хв читання

Уряд отримає фінансування від Світового банку у розмірі $415 млн на будівництво й модернізацію шкільних укриттів та інші потреби. Про це Forbes Ukraine повідомила пресслужба МОН.

Нині 75% українських шкіл мають укриття. У решті закладах загальної освіти проводити офлайн навчання під час повномасштабної війни неможливо.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • Міністерство освіти й науки України, Міністерство фінансів України та Світовий банк підписали низку угод за програмою LEARN, що передбачає фінансування на $415 млн строком на три роки.
  • Кошти спрямують на підтримку української системи освіти під час війни. Наприклад, на побудову нових укриттів, закупівлю інклюзивних автобусів для перевезення учнів, забезпечення підвищення кваліфікації вчителів, а також продовження реформи НУШ (Нової української школи).
  • Для реалізації програми Міжнародний банк реконструкції та розвитку надасть позику на суму $235 млн, а Міжнародна асоціація розвитку – кредит розміром $150 млн. Інвестиційна частина програми забезпечуватиметься коштом гранту Мультидонорського трастового фонду допомоги, відновлення, реконструкції та реформування України в розмірі $30 млн, повідомляє пресслужба МОН.
  • «Механізмом Світового банку передбачено, що він компенсує здійснені видатки, – сказав Forbes міністр освіти й науки України Оксен Лісовий після підписання угоди під час спілкування з журналістами. – Тобто, повертає в державний бюджет всі витрачені кошти. Сьогодні ми витрачаємо кошти на укриття й ці кошти повертаються. Це називається ретроактивним фінансуванням».
  • Перемовини щодо отримання фінансування тривали фактично півтора року, сказав Лісовий. «Ми мали десять років прогалини, коли загальна освіта не фінансувалася Світовим банком, – додав він. – МОН є першим міністерством, яке досягло цього результату зі Світовим банком».

Контекст

У 75% українських шкіл присутні укриття, сказав Лісовий під час розмови з журналістами після підписання угоди. У березні 2023-го американська компанія Palantir, що розробляє ШІ-інструменти для аналізу даних, підписала меморандум із Міносвіти. Алгоритми Palantir допоможуть визначити, які українські школи потрібно ремонтувати у першу чергу та де будувати укриття. На основі цієї аналітики Міносвіти прийматиме рішення про розподіл субвенцій.

Загальна сума збитків, завдана інфраструктурі України через повномасштабне вторгнення РФ на січень 2024-го становить $157,2 млрд, свідчить оцінка експертів проєкту KSE «Росія заплатить». 4,3% або $6,8 млрд від цих збитків зазнала сфера освіти, йдеться в дослідженні.

Загалом внаслідок бойових дій зруйновано щонайменше 380 та пошкоджено 3429 об’єктів освітньої інфраструктури, йдеться у звіті KSE. Основні втрати у сфері освіти стосуються закладів середньої, дошкільної та профтехосвіти.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд