Категорія
Новини
Дата

Реформа вищої освіти. Уряд проведе експеримент із корпоративного управління в трьох вишах

1 хв читання

Три українські університети офіційно долучилися до експериментального проєкту з перезапуском наглядових рад у вишах. Таке рішення 6 вересня ухвалив Кабінет Міністрів, повідомив член комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Роман Грищук у Facebook.

До цього перезапущена наглядова рада експериментально з січня 2024-го працювала виключно в НАУ. Зміни покликані реформувати управління університетів, перетворивши його на корпоративне.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Запорізький національний університет (ЗНУ), Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника та Національний авіаційний університет (НАУ) офіційно долучилися до експериментального проєкту з корпоративного управління.
  • Відтепер наглядові ради при цих університетах матимуть реальні повноваження на управління й ухвалення кадрових рішень, повідомив Грищук. «Це важливий прецедент і велика спроба реформувати університети», – додав він.
  • Крім того, НАУ змінить організаційно-правову форму. Освітній заклад існуватиме у формі державного некомерційного підприємства, замість бюджетної установи. «Це надасть більше фінансової свободи університету, дозволить більш гнучко та якісно розпоряджатися власними надходженнями, в тому числі на підвищення зарплати викладачам, ремонти гуртожитків, лабораторій і корпусів», – запевнив Грищук.

Контекст

Перезапуск наглядових рад при університетах, новий підхід до фінансування, індивідуальні освітні траєкторії для студентів, інвестиції в лабораторне обладнання – компоненти реформи вищої освіти в Україні.

З січня 2024-го експериментально працює перезапущена наглядова рада в НАУ. Очолив її колишній СЕО «Київстару» Петро Чернишов. «Рухаємося в бік корпоративного управління, коли Наглядова рада реально здійснює врядування в університеті», – говорив у коментарі Forbes заступник міністра освіти й науки Михайло Винницький у квітні 2024-го.

Наглядові ради при університетах не є новинкою. Їх наявність передбачена законом «Про вищу освіту». «Зазвичай вони виконують декоративну функцію, бо членів призначають за поданням ректора», – говорила у квітні 2024-го Forbes Ксенія Семенова, яка з 10 квітня 2024-го стала в.о. ректора НАУ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд