Категорія
Новини
Дата

Світовий банк погіршив прогноз зростання глобального ВВП і України. Серед причин – COVID-19, скорочення стимулів і проблеми з поставками

Світовий банк погіршив прогноз зростання глобальної економіки. ВВП у 2022 році зросте на 4,1%, йдеться в огляді Global Economic Prospects. Ще півроку тому аналітики банку очікували зростання на 4,3%. Прогноз по Україні також переглянутий в бік зниження.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Зростання економіки сповільниться з 5,5% в 2021 році до 4,1% в 2022 році і 3,2% в 2023 році. Серед причин погіршення прогнозу названі спалахи COVID-19, інфляція, скорочення бюджетних стимулів і проблеми з поставками.
  • Уповільнення зростання ВВП відбудеться у більшості великих економік світу. В США зростання економіки у 2022 році сповільниться до 3,7% (5,6% у минулому році), у Китаї – до 5,1% (8%), у єврозоні – до 4,2% (5,2%).
  • Обсяги виробництва та інвестицій в країнах з розвиненою економікою повернуться до рівня, що існував до пандемії, проте в країнах з ринком, що формується, і країнах, що розвиваються, вони залишаться помітно нижчими, прогнозують аналітики СБ.
  • Світовий банк також знизив прогноз зростання ВВП України у 2022 році до 3,2%, а у 2023 році – до 3,5%. (попередній прогноз – 3,5% % та 3,7% відповідно). Напруженість навколо України створює ризики для всього регіону, зокрема зростання у Східній Європі, зазначають експерти.

Головна цитата

«Першочерговим завданням має бути забезпечення більш широкого та справедливого розповсюдження вакцин, щоб пандемію можна було взяти під контроль», – вважає керуючий директор СБ з політики розвитку та партнерства Марі Пангесту.

Контекст

У перший тиждень 2022 року в Європі було зареєстровано понад 7 млн нових випадків захворювання на COVID-19. За два тижні кількість заражених зросла більш ніж удвічі. У США 10 січня повідомили про 1,35 млн нових випадків зараження. Це найвищий щоденний показник у світі. Число госпіталізацій також досягло рекордного рівня, збільшившись удвічі за три тижні.

Через велику кількість хворих та вимушено самоізольованих працівників в багатьох країнах порушено роботу державних та приватних служб. В останні дні через Омікрон було скасовано тисячі авіарейсів по всьому світу.

Глава ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейєсус вважає, що 2022 рік може стати останнім роком пандемії коронавірусу, але за умови, що країни покінчать з несправедливістю і нерівністю при розподілі вакцин. Раніше ВООЗ поставила завдання вакцинувати щонайменше 40% населення у всіх країнах світу, проте у багатьох країнах ця мета не виконана. Наразі організація вважає, що для закінчення пандемії необхідно до липня 2022 року вакцинувати 70% населення планети.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні