Категорія
Новини
Дата

ФРС готується до підвищення ставки. МВФ назвав країни, де можуть виникнути «спалахи економічної нестабільності»

1 хв читання

Країни з економікою, що розвивається, можуть зіткнутися з проблемами, якщо Федеральна резервна система (ФРС) США підвищить відсоткові ставки і згорне програму стимулювання, вважають аналітики Міжнародного валютного фонду. Goldman Sachs чекає від ФРС чотирьох підвищень ставки цього року, пише Bloomberg

Ключові факти

  • Країни з економікою, що розвивається, стикаються зі стрімким зростанням цін і значно вищим держборгом, рівень якого зріс майже на 10 процентних пунктів за два останні роки, відзначають аналітики МВФ.
  • На відміну від США економічне відновлення та ринки праці в країнах з економікою, що розвивається, менш стійкі. Побоювання щодо інфляції призвели до того, що минулого року Бразилія, Росія та Південна Африка почали піднімати відсоткові ставки.
  • Різке підвищення ставки у США може струсонути фінансові ринки, вважають у МВФ. Це загрожує відпливом капіталу і знеціненням валюти на ринках, що розвиваються. МВФ радить таким країнам готуватися до можливих «спалахів економічної нестабільності» та відкоригувати свою грошово-кредитну політику.
  • ФРС США чотири рази за 2022 рік підвищить ключову ставку, прогнозують в Goldman Sachs. Зростання ставки очікується у березні, червні, вересні та грудні. Посилення монетарної політики повʼязане з високою інфляцією і ситуацією на ринку праці.

Контекст

Інфляція у США у листопаді прискорилася до 6,8% – найвищого значення за майже 40 років. Найбільший внесок у зростання цін у місячному вимірі зробили ціни на газ, житло, продовольство та транспорт. У США інфляція перевищує позначку 5% шостий місяць поспіль. Це тисне на ФРС, яка раніше запланованого терміну може скоротити програму купівлі казначейських облігацій та підвищити базову ставку. У грудні ФРС оголосила, що з січня вдвічі швидше скорочуватиме програму викупу активів – на $30 млрд на місяць. Такими темпами програму планується завершити у березні 2022 року.

Дані з американського ринку праці, оприлюднені у пʼятницю, показали менш суттєве, ніж очікувалося, зростання кількості робочих місць у США в грудні, проте зниження безробіття перевершило прогнози експертів. Кількість робочих місць у США в грудні зросла на 199 000 після підйому на 249 000 у листопаді, безробіття впало до 3,9% – мінімуму з лютого 2020 року, повідомило Мінпраці США.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні