Категорія
Новини
Дата

ФРС готується до підвищення ставки. МВФ назвав країни, де можуть виникнути «спалахи економічної нестабільності»

Країни з економікою, що розвивається, можуть зіткнутися з проблемами, якщо Федеральна резервна система (ФРС) США підвищить відсоткові ставки і згорне програму стимулювання, вважають аналітики Міжнародного валютного фонду. Goldman Sachs чекає від ФРС чотирьох підвищень ставки цього року, пише Bloomberg

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Країни з економікою, що розвивається, стикаються зі стрімким зростанням цін і значно вищим держборгом, рівень якого зріс майже на 10 процентних пунктів за два останні роки, відзначають аналітики МВФ.
  • На відміну від США економічне відновлення та ринки праці в країнах з економікою, що розвивається, менш стійкі. Побоювання щодо інфляції призвели до того, що минулого року Бразилія, Росія та Південна Африка почали піднімати відсоткові ставки.
  • Різке підвищення ставки у США може струсонути фінансові ринки, вважають у МВФ. Це загрожує відпливом капіталу і знеціненням валюти на ринках, що розвиваються. МВФ радить таким країнам готуватися до можливих «спалахів економічної нестабільності» та відкоригувати свою грошово-кредитну політику.
  • ФРС США чотири рази за 2022 рік підвищить ключову ставку, прогнозують в Goldman Sachs. Зростання ставки очікується у березні, червні, вересні та грудні. Посилення монетарної політики повʼязане з високою інфляцією і ситуацією на ринку праці.

Контекст

Інфляція у США у листопаді прискорилася до 6,8% – найвищого значення за майже 40 років. Найбільший внесок у зростання цін у місячному вимірі зробили ціни на газ, житло, продовольство та транспорт. У США інфляція перевищує позначку 5% шостий місяць поспіль. Це тисне на ФРС, яка раніше запланованого терміну може скоротити програму купівлі казначейських облігацій та підвищити базову ставку. У грудні ФРС оголосила, що з січня вдвічі швидше скорочуватиме програму викупу активів – на $30 млрд на місяць. Такими темпами програму планується завершити у березні 2022 року.

Дані з американського ринку праці, оприлюднені у пʼятницю, показали менш суттєве, ніж очікувалося, зростання кількості робочих місць у США в грудні, проте зниження безробіття перевершило прогнози експертів. Кількість робочих місць у США в грудні зросла на 199 000 після підйому на 249 000 у листопаді, безробіття впало до 3,9% – мінімуму з лютого 2020 року, повідомило Мінпраці США.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні