Технології та ШІ змінять роботу майже чверті працівників у світі – звіт Всесвітнього економічного форуму /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Технології та ШІ змінять роботу майже чверті працівників у світі – звіт Всесвітнього економічного форуму

Getty Images

Технології можуть скоротити 26 млн робочих місць протягом наступних пʼяти років, йдеться у звіті Всесвітнього економічного форуму в Женеві (WEF). Зокрема, такі технології як штучний інтелект прискорюють скорочення канцелярської роботи, одночасно збільшуючи попит на фахівців з технологій і кібербезпеки, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Згідно зі звітом, протягом наступних пʼяти років майже чверть усіх робочих місць зміниться внаслідок впровадження ШІ, оцифрування та інших економічних змін, таких як перехід на екологічно чисту енергію та перерозподіл ланцюжків постачання. 
  • Очікується, що ШІ призведе до «значного збою на ринку праці», але вплив більшості технологій буде позитивним протягом наступних пʼяти років, оскільки аналітика великих даних, технології управління та кібербезпека стануть основними факторами зростання зайнятості.
  • У звіті сказано, що поява додатків ШІ, таких як ChatGPT, матиме особливо помітний вплив, замінивши та автоматизувавши багато ролей, повʼязаних із аналізом, спілкуванням і координацією.
  • Близько 75% опитаних компаній заявили, що планують впровадити технології штучного інтелекту протягом наступних пʼяти років, що, за їх прогнозами, призведе до скорочення до 26 млн робочих місць на адміністративних та облікових посадах, включаючи касирів, продавців і бухгалтерів. 
  • У звіті йдеться, що наразі штучний інтелект становить меншу загрозу для перспектив зайнятості, ніж інші макроекономічні чинники, такі як уповільнення економічного зростання, брак пропозиції та інфляція.
  • Проте у WEF вважають, що можливості для створення робочих місць, найімовірніше, зʼявляться завдяки інвестиціям, які сприяють переходу бізнесу на екологічно чисті технології, та широкій переорієнтації глобальних ланцюжків постачання. У дослідженні WEF було опитано понад 800 компаній, у яких працює 11,3 млн людей у 45 країнах світу.

Контекст

За прогнозом Goldman Sachs, генеративний ШІ ставить під загрозу 300 млн робочих місць у найбільших економіках. Технології можуть збільшити світовий ВВП, але й призвести до «значних потрясінь», пише Financial Times.

Інвестиційний банк заявив, що генеративні системи штучного інтелекту, такі як ChatGPT, які можуть створювати контент, що не відрізняється від людської праці, можуть викликати бум продуктивності, який зрештою збільшить щорічний глобальний валовий внутрішній продукт на 7% за 10 років.

У Goldman стверджують, що якщо корпоративні інвестиції в ШІ продовжать зростати такими самими темпами, як інвестиції в програмне забезпечення у 1990-х роках, тільки інвестиції у США можуть наблизитися до 1% ВВП США до 2030 року.

Оцінки впливу Goldman більш консервативні, ніж оцінки деяких академічних досліджень, які включали вплив ширшого спектра повʼязаних технологій.

Документ, опублікований OpenAI, показав, що для 80% робочої сили в США щонайменше 10% завдань можуть виконуватися генеративним ШІ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні