Auto-GPT, GrammarlyGO та SlidesAI. Як зробити презентацію за допомогою ШІ-сервісів без ChatGPT. Краш-тест від Forbes /Getty Images
Категорія
Інновації
Дата

Auto-GPT, GrammarlyGO та SlidesAI. Як зробити презентацію за допомогою ШІ-сервісів без ChatGPT. Краш-тест від Forbes

Getty Images

OpenAI – трендсеттер світової ШІ-лихоманки. Проте продукти, що обіцяють автоматизувати щоденну рутину, десятками з’являються щомісяця. Чи посунуть вони ChatGPT – тестував Forbes.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Генеративний штучний інтелект – технологічний хіт сезону. «Він буде найгарячішою темою 2023-го, і не без причин», – казав співзасновник Microsoft Білл Гейтс в інтерв’ю американському Forbes. Розвиток ШІ вже намагаються регулювати, обмежити або принаймні стримати відкритими листами за ініціативою Ілона Маска.

Попри це лише у березні 2023-го з’явилося 180 нових AI-інструментів, свідчить статистика AI-агрегатора Thereʼs An AI For That. Роком раніше набиралося ледве з десяток новинок.

Навіщо вони всі, коли є надпопулярний ChatGPT, підтримка якого може приносити розробнику OpenAI близько $700 000 на день? Компанія «трохи налякана» потенціалом ChatGPT, казав CEO Сем Альтман у березні 2023-го. Одне з найпоширеніших використань – спрощувати й автоматизувати шаблонну повторювану роботу.

Та поки що ChatGPT не всесильний. Мовна модель навчена на даних до 2021 року, бот часто припускається фактологічних помилок, може придумувати факти і не завжди розуміє запит користувача. ChatGPT уміє виконувати лише одне завдання за раз, наприклад відповісти на запитання чи зробити стислий переказ великого тексту. А щоб зробити з бота помічника, часто потрібні навички програмування.

Цим користуються численні розробники, що наввипередки випускають більш вузькоспеціалізовані та більш прокачані інструменти. Чи реально, наприклад, створити презентацію лише за допомогою ШІ-інструментів і чи справді вони спрощують роботу?

Етап перший: формулювання завдання із Auto-GPT 

Вартість: безкоштовно, але потрібен платний акаунт ChatGPT за $20 на місяць.

Що це за сервіс. Програму Auto-GPT з відкритим кодом створив розробник Торан Брюс Річардс на основі нової мовної моделі GPT-4. Її особливість – для підготовки відповіді використовується актуальна інформація з інтернету. За схожим принципом працює оновлена ШІ-версія пошуковика Bing від Microsoft. 

Розробку Річардса охрестили «старшим братом ChatGPT», який має кращу пам’ять та може створювати й запам’ятовувати значно довші набори команд. Завдяки цьому Auto-GPT розбиває великі завдання на менші й виконує їх по черзі.

Auto-GPT, GrammarlyGO та SlidesAI. Як зробити презентацію за допомогою ШІ-сервісів без ChatGPT. Краш-тест від Forbes /Фото 1

Auto-GPT розбиває великі завдання на менші й виконує їх по черзі

Auto-GPT, GrammarlyGO та SlidesAI. Як зробити презентацію за допомогою ШІ-сервісів без ChatGPT. Краш-тест від Forbes /Фото 2

Auto-GPT розбиває великі завдання на менші й виконує їх по черзі

Auto-GPT, GrammarlyGO та SlidesAI. Як зробити презентацію за допомогою ШІ-сервісів без ChatGPT. Краш-тест від Forbes /Фото 3

Auto-GPT розбиває великі завдання на менші й виконує їх по черзі

Попередній слайд
Наступний слайд

Як працювати. Один із недоліків Auto-GPT – відсутність зручного інтерфейсу. Код програми опублікований на GitHub, але, щоб скористатися ним, потрібні сторонні вебсервіси на кшталт GodMode. Друге обмеження – Auto-GPT безкоштовний, але працює лише із платною версією ChatGPT Plus, що коштує $20 на місяць. 

Після реєстрації сервісу треба прописати завдання. Наприклад, «написати текст для презентації про переваги та юзкейси AI для українського бізнесу». Далі Auto-GPT самостійно створює план дій для виконання завдання. Користувачеві потрібно лише схвалити кожен пункт або почекати 10 хвилин, щоб команда запустилася автоматично.

Результати роботи – у нашому випадку текст для презентації – збираються в окремий файл, який можна скачати. Найкращі результати сервіс видає англійською мовою, використовуючи надійні джерела на кшталт державних сайтів, авторитетних медіа, дослідницьких організацій. 

З пошуком інформації щодо українського контексту Auto-GPT впорався гірше. Наприклад, українському бізнесу він запропонував загальні рекомендації, але не конкретні сервіси. Оборонній галузі, на думку Auto-GPT, може стати у пригоді програмне забезпечення для розпізнавання облич, супутникові зображення з підтримкою AI, безпілотники.

Етап другий: редагування тексту із GrammarlyGO

Вартість: безкоштовний для платних підписників та усіх власників акаунтів з України.

Що це за сервіс. Grammarly – єдиноріг з оцінкою понад $13 млрд, якого у 2009 році створили троє українців: Максим Литвин, Олексій Шевченко та Дмитро Лідер. Сервіс для перевірки граматики із 30 млн користувачів зробив фаундерів доларовими мільярдерами. Проте вимушений знову боротися за місце на ринку.

«Вдосконалення технологій генеративного ШІ відкриває шлях до підтримки інших стадій комунікації, наприклад створення концепту повідомлення чи його інтерпретації», – плутано говорив Forbes глава продукту Рахул Рой-Човдхурі. Цей концепт перетворився на новий продукт стартапу – AI-сервіс GrammarlyGO. Це просунутий помічник із написання й редагування текстів, що працює як чат-бот. Команди-промпти можна створювати самостійно або вибрати із майже 90 готових вбудованих команд.

GrammarlyGO вміє переписувати готові тексти, створювати нові, генерувати ідеї. Він інтегрується з месенджерами і поштовими сервісами і допомагає відповідати на повідомлення.

Як працювати. GrammarlyGO, як і основний продукт стартапу, можна використовувати для автоматичного редагування текстів.

Скопійований з Auto-GPT текст презентації потрібно вставити в інтерфейс GrammarlyGO і дати команду автоматично покращити текст. Інструмент виправляє помилки: забирає зайві пробіли, розставляє розділові знаки, перевіряє правопис, стилістику тощо. Наступна команда – «відредагувати текст», щоб він став зрозумілішим.

Сервіс працює лише з англійською мовою, підтримує кілька варіантів: американський, британський, індійський тощо.

Auto-GPT, GrammarlyGO та SlidesAI. Як зробити презентацію за допомогою ШІ-сервісів без ChatGPT. Краш-тест від Forbes /Фото 4

GrammarlyGO вміє переписувати готові тексти, створювати нові, генерувати ідеї.

Етап третій: генерування презентації із SlidesAI.io

Вартість: безкоштовна програма для створення презентацій.

Що це за сервіс. SlidesAI.io у січні 2023-го запустив індійський розробник Анураг Бхагсайн. Сервіс займається створенням презентацій з тексту безкоштовно. Станом на кінець квітня його завантажили понад 593 000 користувачів маркетплейсу Google Workspace. 

Як працювати. Інструмент працює як розширення для браузера Chrome. Встановивши його, потрібно відкрити Google Slides. У вкладці «Розширення» на верхній панелі обрати SlidesAI.io. 

Інтерфейс має досить простий вигляд. Достатньо скопіювати текст для презентації, її тематику та бажану кількість слайдів. Є опції налаштування кольорів, шрифтів та додавання фото чи ілюстрацій.

Генерація презентації займає кілька хвилин. Сервіс сам розподіляє текст структурованими логічними блоками, проте не завжди вдало добирає ілюстрації для слайдів.

Результат:

Auto-GPT, GrammarlyGO та SlidesAI. Як зробити презентацію за допомогою ШІ-сервісів без ChatGPT. Краш-тест від Forbes /Фото 5

Генерування презентації із SlidesAI.io

Auto-GPT, GrammarlyGO та SlidesAI. Як зробити презентацію за допомогою ШІ-сервісів без ChatGPT. Краш-тест від Forbes /Фото 6

Генерування презентації із SlidesAI.io

Auto-GPT, GrammarlyGO та SlidesAI. Як зробити презентацію за допомогою ШІ-сервісів без ChatGPT. Краш-тест від Forbes /Фото 7

Генерування презентації із SlidesAI.io

Auto-GPT, GrammarlyGO та SlidesAI. Як зробити презентацію за допомогою ШІ-сервісів без ChatGPT. Краш-тест від Forbes /Фото 8

Генерування презентації із SlidesAI.io

Auto-GPT, GrammarlyGO та SlidesAI. Як зробити презентацію за допомогою ШІ-сервісів без ChatGPT. Краш-тест від Forbes /Фото 9

Генерування презентації із SlidesAI.io

Auto-GPT, GrammarlyGO та SlidesAI. Як зробити презентацію за допомогою ШІ-сервісів без ChatGPT. Краш-тест від Forbes /Фото 10

Генерування презентації із SlidesAI.io

Попередній слайд
Наступний слайд

Сукупно весь процес від ідеї до готової презентації тривав до 40 хвилин, з урахуванням реєстрацій на сервісах. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні