Категорія
Новини
Дата

Генеративний ШІ ставить під загрозу 300 млн робочих місць у найбільших економіках – Goldman Sachs

Останні досягнення в галузі штучного інтелекту можуть призвести до автоматизації чверті роботи, що виконується у США та єврозоні, свідчить дослідження Goldman Sachs. Технології можуть збільшити світовий ВВП на 7%, але й призвести до «значних потрясінь», пише Financial Times.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Інвестиційний банк заявив, що генеративні системи штучного інтелекту, такі як ChatGPT, які можуть створювати контент, що не відрізняється від людської праці, можуть викликати бум продуктивності, який зрештою збільшить щорічний глобальний валовий внутрішній продукт на 7% за 10 років.
  • Але якби технологія виправдала очікування, вона також призвела б до «значних потрясінь» на ринку праці, піддавши автоматизації 300 млн штатних працівників у великих економіках, згідно зі статтею. 
  • Юристи й адміністративний персонал виявляться серед тих, хто наражається на найбільший ризик звільнення.
  • У Goldman Sachs підрахували, що приблизно дві третини робочих місць у США та Європі схильні до того чи іншого ступеня автоматизації ШІ, ґрунтуючись на даних про завдання, які зазвичай виконуються у тисячах професій.
  • Більшість людей побачать, що автоматизовано менше половини їхнього робочого навантаження, і, ймовірно, продовжать свою роботу, а частина їхнього часу буде вивільнена для продуктивнішої діяльності.
  • За підрахунками банку, у США це має стосуватися 63% робочої сили. Ще 30% працюючих на фізичних роботах не постраждають, хоча їхня робота може бути піддана іншим формам автоматизації. Але близько 7% робітників у США зайняті на роботах, де принаймні половину їхніх завдань можна було б виконати за допомогою генеративного ШІ, і їх можна замінити.
  • У Goldman повідомляють, що це дослідження вказує на аналогічний ефект у Європі. На глобальному рівні, оскільки фізична праця становить велику частку зайнятості в країнах, що розвиваються, за оцінками, близько пʼятої частини роботи може виконуватися за допомогою ШІ – або близько 300 млн робочих місць з повною зайнятістю у великих економіках.

Контекст

Оцінки впливу Goldman більш консервативні, ніж оцінки деяких академічних досліджень, які включали вплив ширшого спектра повʼязаних технологій.

Документ, опублікований минулого тижня OpenAI, творцем GPT-4, показав, що для 80% робочої сили в США щонайменше 10% завдань можуть виконуватись генеративним ШІ.

Європол, правоохоронний орган, також попередив цього тижня, що швидкий розвиток генеративного ШІ може допомогти онлайн-шахраям і кіберзлочинцям.

У Goldman стверджують, що якщо корпоративні інвестиції в ШІ продовжать зростати такими самими темпами, як інвестиції в програмне забезпечення у 1990-х роках, тільки інвестиції у США можуть наблизитися до 1% ВВП США до 2030 року.

OpenAI – видавець надпопулярного ШІ-сервісу ChatGPT – поставив Україну до одного списку з Росією, Афганістаном, Білоруссю та Іраном, коли заблокував доступ до своїх продуктів. Сервіси OpenAI були закриті для користувачів із України ще в листопаді 2021-го. Тоді компанія надала змогу користуватися чат-ботом для широкої аудиторії й водночас заявила, що не може «забезпечити безпечний доступ» у деяких країнах.

14 березня OpenAI, яка створила чат-бот ChatGPT, анонсувала випуск більш потужної та удосконаленої версії штучного інтелекту – GPT-4. «Вона може скласти адвокатський іспит та отримати п’ять балів на декількох випускних шкільних іспитах», – написав 14 березня у Twitter СЕО компанії OpenAI Сем Альтман

Нова мовна модель вдесятеро більша за свою попередницю GPT-3. Четверта версія має 10 трлн параметрів, що дозволяє вирішувати значно складніші завдання. Приклад із презентації – завантажити весь Податковий кодекс США та розрахувати податки для американської сімейної пари.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні