Категорія
Новини
Дата

OpenAI намагається запатентувати товарний знак GPT на тлі спроб багатьох інших компаній

Розробник чат-бота з штучним інтелектом (ШІ) ChatGPT – американська OpenAI – подала заявку на реєстрацію товарного знака «GPT». Це відбувається на тлі спроб багатьох інших компаній отримати такий патент, пише TechCrunch.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Як зазначає видання, заявку OpenAI подала в грудні 2022 року, а в березні закликала Управління з патентів та товарних знаків США прискорити процес. Зокрема, OpenAI просила звернути увагу на «безліч порушень і контрафактних додатків».
  • Але відомство прохання компанії відхилило, пише TechCrunch. Там відповіли, що юристи компанії не сплатили необхідний внесок і не надали «документальні докази, що підтверджують обґрунтованість» запиту з боку OpenAI.
  • Ухвалення рішення щодо видачі патенту може зайняти ще до пʼяти місяців, зважаючи на чергу з бажаючих його отримати, зазначає юрист із Carr & Ferrell Джефферсон Шер. 
  • За його словами, навіть якщо відомство прийме заявку, це не значить, що компанія отримає патент. Водночас компанія має «масу причин» очікувати, що результат буде на її користь.
  • Видання зазначає, що абревіатура GPT (Generative Pre-trained Transformer, генеративний попередньо навчений трансформер) містить слово Transformer. Його в 2017 році використовував Google для назви архітектури нейронної мережі.
  • Чи зіткнеться OpenAI з труднощами через цей факт? Шер вважає, що навіть у цьому випадку патент може бути виданий. Він навів приклад компанії IBM, назва якої розшифровується як International Business Machines. Вона теж містить термін, що широко використовується. Це не гарантує видачі патенту OpenAI, але такі прецеденти допомагають, вважає Шер. 
  • Ще один аргумент на користь OpenAI – компанія використовує GPT у назві ще з 2018 року, коли вперше випустила свою нейромережу, зазначив юрист.

Контекст

Наприкінці листопада 2022 року OpenAI – американська лабораторія ШІ, серед співвласників якої Ілон Маск, – представила свою розробку ChatGPT на базі просунутої нейромережевої моделі GPT-3.5. Мовна модель на базі ШІ може відповідати на запитання, допомагати зі складанням листів, есе та написанням коду. 

Уже за тиждень ChatGPT мав понад 1 млн користувачів. І в OpenAI планують лише нарощувати темп – у 2023 році в компанії очікують до $200 млн доходу, а вже за рік – $1 млрд. Нещодавно OpenAI розблокувала доступ до ChatGPT в Україні

ChatGPT зараз вважають найпрофесійнішим чат-ботом, який може відповідати на питання зрозумілою мовою. Він привернув більше уваги користувачів, аніж розробки Google Al LaMDA або Meta – BlenderBot. Хоча всі три мають спільну проблему – вони можуть давати неправдиву та упереджену відповідь.

Згодом власник Google – Alphabet Inc – анонсував запуск чат-бота Bard і більше інструментів штучного інтелекту для своєї пошукової системи, пише Reuters. Проте, вже 8 лютого ринкова вартість Alphabet Inc. знизилася на $100 млрд після того, як її новий чат-бот Bard поділився недостовірною інформацією в рекламному ролику, а захід компанії не викликав фурору, що посилило побоювання, що материнська компанія Google програє конкуруючій Microsoft Corp.

У березні OpenAI анонсувала випуск більш потужної та удосконаленої версії штучного інтелекту – GPT-4. Нейромережу «навчили» обробляти не тільки текст, але й картинки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні