Категорія
Новини
Дата

Територіальна цілісність України, ядерна та продовольча безпека. Reuters опублікував проєкт декларації саміту у Швейцарії

1 хв читання

Підсумкова декларація мирного саміту у Швейцарії містить заклик до Росії поважати територіальну цілісність України, вимогу передати Києву контроль над Запорізькою атомною електростанцією, звільнити військовополоненних та депортованих дітей. Про це 16 червня пише Reuters з посиланням на проєкт документа.

⚡️Даруємо 40% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Ціна зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом JUNE до 30.06 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Ядерна безпека. Українські атомні електростанції, включаючи Запорізьку, повинні працювати під контролем України відповідно до принципів МАГАТЕ та під його наглядом. Будь-яка загроза або застосування ядерної зброї в умовах війни проти України є неприпустимою.
  • Продовольча безпека. Безперебійне виробництво та постачання продуктів харчування – критично важливі. Повинні забезпечуватися вільне, повне і безпечне торговельне судноплавство та доступ до морських портів у Чорному та Азовському морях. Напади на торговельні судна, цивільні порти та портову інфраструктуру є неприйнятними.
  • Звільнення військовополонених та цивільних. Всі військовополонені мають бути звільнені шляхом повного обміну. Всі депортовані та незаконно переміщені українські діти та інші цивільні особи повинні бути повернуті в Україну.
  • «Ми вважаємо, що досягнення миру вимагає залучення та діалогу між усіма сторонами. Тому ми вирішили здійснити конкретні кроки в майбутньому у вищезазначених сферах із подальшим залученням представників усіх сторін», – йдеться у проєкті документа.
Територіальна цілісність України, ядерна та продовольча безпека. Reuters опублікував проєкт декларації саміту у Швейцарії /Фото 1

Український мирний саміт у Швейцарії. Люцерн, 15 червня 2024 року

Контекст

15-16 червня у Швейцарії проходить Саміт миру щодо врегулювання війни в Україні. У заході беруть участь близько 100 країн та міжнародних організацій. Росію на захід не запрошували. Китай відмовився від участі, посилаючись на відсутність РФ. Туреччина і Саудівська Аравія, які претендували на проведення ще одного подібного заходу, заявили, що для досягнення значного прогресу необхідна участь Росії.

Президент України Володимир Зеленський, виступаючих на саміті 15 червня, назвав його успіхом. «Сьогодні день, коли світ починає наближатися до справедливого миру», – сказав він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні