Росія повинна відшкодувати Україні $486 млрд збитків – декларація G7 /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Росія повинна відшкодувати Україні $486 млрд збитків – декларація G7

1 хв читання

Getty Images

Росія повинна заплатити за шкоду, яку вона заподіяла Україні незаконною агресивною війною, розмір якої, за даними Світового банку, перевищує $486 млрд. Про це йдеться в тексті декларації лідерів країн G7 за підсумками саміту в Італії, пише італійське агентство ANSA.

Деталі

  • Зобовʼязання Росії за міжнародним правом щодо відшкодування збитків Україні зрозумілі, зазначається у декларації. Лідери G7 заявили, що продовжують розглядати всі можливі правові шляхи, за допомогою яких Росія буде змушена дотримуватися цих зобовʼязань.
  • Крім того, країни G7 обіцяють продовжувати тиск на прибутки Росії від торгівлі сировиною та енергоносіями.
  • У документі також йдеться про непохитну підтримкау України. Лідери G7 пообіцяли продовжити надавати Україні військову, фінансову і гуманітарну допомогу.
  • «Нашою кінцевою метою залишається справедливий, міцний і всеосяжний мир відповідно до міжнародного права, Статуту ООН та його принципів, а також повага до суверенітету й територіальної цілісності України. Ми продовжуватимемо підтримувати Україну доти, доки це необхідно», – йдеться у декларації.

Контекст

У центрі уваги саміту «Великої сімки» була війна Росії проти України, при цьому група погодила план надання Україні кредиту на суму $50 млрд за рахунок використання прибутку від заморожених російських активів.

В Італії до «Великої сімки» приєдналися лідери Аргентини, Бразилії, Туреччини, Обʼєднаних Арабських Еміратів та України.

Напередодні Bloomberg повідомив, що країни «Великої сімки» домовляться про посилення контролю за обмеженням цін на російську нафту, а також заходів проти нових енергетичних проєктів РФ та експорту металів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні