Категорія
Новини
Дата

Ядерна безпека та повернення депортованих дітей. Bloomberg дізнався головні теми мирного саміту в Швейцарії

2 хв читання

На Саміті миру 15-16 червня у Люцерні в ШвейцаріЇ основну увагу буде приділено трьом темам як способу зміцнення довіри і для подальшої взаємодії з Москвою із обмеженої кількості питань, йдеться в проєктом документа, з яким ознайомилося агентство Bloomberg

Саміт буде спрямований на те, щоб прокласти шлях до залучення російських чиновників до майбутніх переговорів після укладання угоди з ядерної безпеки, продовольчої безпеки та повернення викрадених Росією дітей.

Ключові факти

  • Хоча російських офіційних осіб було виключено з формату, який пропонує Київ, у документі йдеться, що припинення війни має охоплювати всі сторони.
  • «Тому ми домовилися зробити конкретні кроки, які можуть стати заходами довіри у вищезгаданих областях з подальшим залученням представників Російської Федерації», – йдеться у документі, який може бути змінений у ході переговорів.

У проєкті документа закріплено три основні принципи:

  • Обʼєкти ядерної енергетики мають бути безпечними і будь-яка загроза застосування ядерної зброї неприпустима. Ядерні обʼєкти, у тому числі Запорізька АЕС, повинні працювати під контролем України та відповідно до принципів, встановлених Міжнародним агентством з атомної енергії.
  • Продовольча безпека не повинна бути зброєю і повинна бути гарантована вільним судноплавством у Чорному та Азовському морях. Україна має мати доступ до третіх сторін для своєї сільськогосподарської продукції.
  • Усіх полонених на війні мають бути звільнені, включаючи всіх депортованих та незаконно переміщених українських дітей та мирних жителів, які мають бути повернуті до України.

Перш ніж розпочати переговори з Москвою, президент України Володимир Зеленський прагнув досягти консенсусу серед країн – особливо країн так званого Глобального Півдня – щодо ширшого набору вимог, які включали повне виведення російських військ з України.

  • На швейцарському саміті, який став кульмінацією раундів переговорів високопоставлених дипломатів і радників з національної безпеки з десятків країн, теми звузили, прагнучи забезпечити присутність якомога більшої кількості лідерів.
  • Україна та її союзники щосили намагалися заручитися повною підтримкою цього процесу, насамперед з боку Китаю, який дав зрозуміти, що може не бути присутнім на зустрічі. Минулого тижня Зеленський звинуватив Пекін, який намагається зображати себе нейтральним, незважаючи на те, що підтримує тісні звʼязки із Москвою, у спробах зірвати саміт.
  • Ступінь участі інших ключових країн, таких як Індія, Бразилія, Південна Африка та Саудівська Аравія, залишається неясним.

Контекст

Швейцарія погодилася організувати конференцію, коли президент Володимир Зеленський відвідав країну у січні. Близько 107 держав і міжнародних організацій, візьмуть участь у саміті на тому чи іншому рівні, включаючи таких лідерів, як премʼєр-міністр Канади Джастін Трюдо та канцлер Німеччини Олаф Шольц, а премʼєр-міністр Японії Фуміо Кісіда, ймовірно, також візьме участь.

Дипломати, які організують саміт у Швейцарії, зосередилися на вузькому наборі цілей, таких як ядерна безпека та обмін полоненими, у прагненні розширити участь. Ці пункти не відповідають українській Формулі миру, яка закликає до виведення російських військ, а також майбутніх гарантій безпеки.

Раніше президент РФ Володимир Путін висловлював готовність закінчити війну, але «тільки на своїх умовах». «Мир настане, коли ми досягнемо наших цілей, – сказав він у грудні 2023-го. – Це означає денацифікацію, демілітаризацію України та її нейтральний статус».

Водночас ЄС вже думає над тим, як організувати восени в Саудівській Аравії зустріч щодо війни в Україні за участю Росії, повідомляв Bloomberg із посиланням на свої джерела.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні