Tesla відзвітувала про рекордний прибуток – $1,6 млрд за три місяці. Компанія Ілона Маска зростає, незважаючи на чіп-кризу /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Tesla відзвітувала про рекордний прибуток – $1,6 млрд за три місяці. Компанія Ілона Маска зростає, незважаючи на чіп-кризу

Shutterstock

Tesla третій квартал поспіль продає рекордну кількість електромобілів в умовах глобального дефіциту комплектуючих. І поки більшість традиційних виробників очікують падіння продажів у третьому кварталі, компанія Ілона Маска збільшила їх на майже 20%, якщо порівнювати з квітнем–червнем

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

У річному вираженні фізичні продажі Tesla виросли на 73%: у липні–вересні компанія поставила на ринок рекордні 241 300 машин. Із них 96% – це порівняно дешеві Models 3 і Model Y. З урахуванням зростання в четвертому кварталі, за підсумками року кількість проданих авто може досягти понад 900 000 штук.

У більшості традиційних автовиробників тим часом продажі в третьому кварталі впали, а прогнози на 2022 рік було знижені. General Motors, наприклад, уже повідомила, що продала на 32,8% менше авто, ніж за аналогічний період 2020-го. Хоча за кількістю проданих машин компанія все одно перевершує Tesla майже вдвічі.

Продажі традиційних виробників падають через дефіцит напівпровідників, який був викликаний постпандемічним сплеском споживання. Компаніям не вистачає мікрочіпів, які використовують у тому числі для систем запуску й гальмування, навігації та мультимедіа. Згідно з даними BCG, через дефіцит складових у світі буде випущено на 7–9 млн автомобілів менше.

Як Tesla справляється з недостачами? У компанії щільніша вертикальна інтеграція, ніж у більшості великих автовиробників. Під час презентації фінзвіту за перший квартал у квітні Ілон Маск сказав, що Tesla витримає глобальну нестачу чіпів, перейшовши на використання мікроконтролерів, – їх почали розробляти штатні інженери компанії.

Високі продажі дали змогу Tesla заробити $1,62 млрд за третій квартал при виручці $13,8 млрд. За цей же період минулого року прибуток компанії був набагато скромнішим – $331 млн. Для порівняння: чистий прибуток того ж General Motors у другому кварталі цього року – $2,8 млрд.

Крім продажу автомобілів, Tesla заробила $279 млн на «вуглецевих» кредитах, $806 млн на енергетичному бізнесі (включає виробництво сонячних батарей) і $894 млн на техобслуговуванні й автострахуванні; компанія втратила $51 млн на інвестиціях у біткоіни.

Tesla також почала світові поставки з заводу під Шанхаєм. Керівництво компанії очікує, що введення виробництва в Берліні і Техасі буде уповільненим через проблеми з логістикою.

Напередодні публікації звіту Tesla – за місяць – її акції виросли на 17%. Після оголошення результатів вони впали всього на 1,6%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні