Категорія
Новини
Дата

Тимчасовий коридор з і до портів Великої Одеси працює. Мініфраструктури спростувало інформацію про блокування суден

Інформація щодо скасування або непрогнозованої зупинки тимчасового коридору для руху цивільних суден з та до портів Великої Одеси не відповідає дійсності, повідомила пресслужба Мінінфраструктури. Раніше Українська зернова асоціація заявила про «необґрунтовану затримку завантажених зерном суден».

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Усі встановлені ВМС ЗСУ наявні маршрути є дійсними та використовуються цивільними суднами, йдеться у повідомленні.
  • «Враховуючи, що коридор впроваджено в надскладних умовах військової агресії Росії, його функціонування відбувається з урахуванням військової обстановки та погодних умов», – зазначається в коментарі.
  • За даними Мінінфраструктури, наразі в портах Одеса, Чорноморськ і Південний під завантаженням 23 судна. Загалом коридором на вхід скористалося 51 судно. 33 судна експортували понад 1,3 млн т української агропродукції та інших вантажів.

Контекст

25 жовтня Українська зернова асоціація заявила, що занепокоєна повідомленнями учасників ринку зерна «про необґрунтовану затримку завантажених зерном суден для експорту в портах Великої Одеси». 

В УЗА наголосили, що така затримка суден у портах завдає колосальних збитків українським аграріям і Державному бюджету країни. Кожен день затримки завантажених зерном суден у портах призводить до збитків на рівні $1-1,5 на тонні продукції на день.

Якщо взяти для прикладу судно Handysize тоннажністю 50 000 т, то втрати для експортера через затримку судна в порту коштують $50 000-75 000 на день, які експортер вимушений виплачувати судновласнику. Окрім того, зростають витрати на страхування таких суден через перебування в українських портах, заявили в УЗА.

Водночас речниця Обʼєднаного координаційного центру Південного оперативного командування Наталія Гуменюк повідомила, що російська тактична авіація продемонструвала підвищену активність поблизу морського торговельного шляху над Чорним морем. «Протягом кількох днів не спостерігалося наближення російських літаків до морських транспортних шляхів. Однак зрештою вони активізувалися та скинули чотири вибухові пристрої», – заявила вона.

Гуменюк зазначила, що ці події можуть свідчити про спроби РФ дискредитувати ЗСУ та перешкоджати руху кораблів. 

У жовтні ставки за фрахт і страхування кораблів через морський шлях, який Україна запропонувала замість «зернового коридору», знизилися на чверть – до $45–50 за 1 т – порівняно зі ставками під час запуску нового шляху. Більше про те, як функціонує альтернатива «зерновому коридору», читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні