Категорія
Новини
Дата

Тимчасово окуповані території отримують електроенергію не від української енергосистеми – керівник «Укренерго» Кудрицький

Тимчасово окуповані Росією території України не під’єднані до української та європейської енергомереж, сказав керівник «Укренерго» Володимир Кудрицький в ефірі «Business Breakfast із Володимиром Федоріним».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Магістральні мережі на окупованих територіях України не є частиною українською, а відтак і європейської енергосистеми, сказав Кудрицький.
  • Щодо розподільних мереж, які доставляють електрику до офісу, школи чи підприємства, «обленерго» за запитом «Укренерго» надає дані про підключення чи відключення, пояснив він.
  • Від’єднання магістральних мереж на окупованих територіях від української енергосистеми відбувалося не одночасно, зазначив очільник «Укренерго».
  • За його словами, окупована частина Харківської області могла від’єднатися приблизно у березні 2022-го. «Після деокупації Харківщина під’єднана до української енергосистеми. Ділянки Запорізької та Херсонської областей відключалися від об’єднаної енергосистеми у квітні, червні чи липні, окремі – у листопаді», – наголосив він.
  • Щодо виплат власникам електростанцій на окупованих територіях – було ухвалене рішення, що оплати мають бути призупинені до деокупації, наголосив він. Потім обленерго отримають доступ до даних про обсяги виробленої електроенергії для української об’єднаної енергомережі.
  • «Не можу назвати точну суму виплачених коштів власникам електростанцій на окупованих територіях, бо гроші виплачував «Гарантований покупець». Думаю, йдеться про декілька сотень мільйонів гривень», – зазначив Кудрицький.

Контекст

Bihus.Info 17 серпня опублікувало розслідування про виплату 367 млн грн за виробництво електроенергії сонячним електростанціям на тимчасово окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей.

Серед компаній, які отримували виплати за зеленим тарифом на окупованих територіях: сонячні станції «КД Енерджі 2», «Нацпрод», «Відновлювальна Енергія Запоріжжя», «Грін Енерджі Токмак» і «Грандпауєр ЛЛС». Ці компанії, за даними журналістів, повʼязані з заступником голови офісу президента Андрія Єрмака – Ростиславом Шурмою.

 «Гарантований покупець» тоді пояснив, що виплатив гроші, спираючись на дані «Укренерго».

Член парламентського енергетичного комітету, нардеп Андрій Жупанин 21 серпня зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт, який забороняє виплати зеленій генерації на окупованих територіях, що не видає електрику в українську об’єднану мережу.

Проблема, яку не врахував законодавець – кредити підприємців на будівництво СЕС і ВЕС, вважає Сергій Євтушенко, співзасновник і керівний партнер компанії UDP Renewables. Він наполягає на реструктуризації кредитів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні