Категорія
Новини
Дата

Транзит російського газу через Україну впав. Ціни у Європі виросли до максимуму від початку року

2 хв читання

Транзит російського газу через українську газотранспортну систему у четвер, 8 серпня, знизився до 37,25 млн куб м. Про це свідчать підтверджені номінації «Оператора ГТС України» в точці входу «Суджа», пише ExPro. Фʼючерси на газ у Європі зросли на 4,8% до €38,45 за мВт·год, найвищого рівня з грудня.

Європейські ціни на газ надзвичайно чутливі до будь-яких ризиків постачання, особливо коли зростає глобальна конкуренція на ринку скрапленого природного газу. Напередодні у Telegram-каналах з’явилася інформація, що ЗСУ нібито взяли під контроль газовимірювальну станцію «Суджа» у Курській області РФ.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • У порівнянні з 7 серпня обсяги транзиту скоротилися на 6%. Це найнижче значення транзиту з 1 травня 2023 року Традиційно, обсяги транзиту російського газу через Україну становили близько 42-42,4 млн куб м на добу.
Транзит російського газу через Україну впав. Ціни у Європі виросли до максимуму від початку року /Фото 1

Інфографіка: ExPro

  • Напередодні «Оператор ГТС України» повідомляв, що транзит російського газу проходить у штатному режимі.
  • «Газпром» підтвердив, що здійснює подачу російського газу для транзиту через територію України через «Суджу» в обсязі 37,3 млн куб м на 8 серпня. Заявка на вчора становила 39,4 млн куб м., пише російський «Интерфакс».
  • Ціни на газ у Європі підскочили до найвищого рівня цього року. Фʼючерси на газ зросли на 4,8% до €38,45 за мВт·год, пише Bloomberg. Голландські фʼючерси на найближчий місяць, європейський газовий стандарт, також 7 серпня досягли внутрішньоденного максимуму за рік. 
Транзит російського газу через Україну впав. Ціни у Європі виросли до максимуму від початку року /Фото 2

Інфографіка: Bloomberg

Контекст

Напередодні у мережі почала поширюватись інформація про те, що Збройні сили України нібито взяли під контроль станцію «Суджа» у РФ. Наразі українська влада та військове керівництво не коментують ці дані.

Водночас у звіті Інституту вивчення війни (ISW) за 7 серпня сказано, що українські сили на тлі механізованих наступальних операцій на території Росії просунулися на відстань до 10 км до Курської області Росії. Зазначається, що українські сили прорвали принаймні дві російські оборонні лінії та опорний пункт. Джерела ISW стверджують, що українські сили захопили 45 кв. км території в Курській області з моменту початку операції 6 серпня, взявши під контроль 11 населених пунктів.

Станція «Суджа» є частиною останньої трубопровідної ланки, що залишилася, якою російський газ надходить до Європи через Україну. Європа не ввела санкції на російський газ, і деякі частини континенту, як і раніше, залежать від нього. Зокрема, Австрія та Словаччина залишаються основними імпортерами російського трубопровідного газу в Європі після того, як два роки тому «Газпром» скоротив постачання до Німеччини та інших країн.

Хоча Європа і докладала зусиль, щоб відмовитися від російського газу, потенційне припинення поставок все одно стало б шоком, підвищивши ціни для споживачів та промисловості.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд